Европейските въглеродни квоти (EUA) се търгуват на около 60 евро/т.

...
Европейските въглеродни квоти (EUA) се търгуват на около 60 евро/т.
Коментари Харесай

За година цените на въглеродните емисии в Евросъюза паднаха наполовина

Европейските въглеродни квоти (EUA) се търгуват на към 60 евро/т. Преди една година тя беше на най-високото си равнище виждано в миналото от 100 евро/т. Хееге Фйелхайм (Hæge Fjellheim) от анализаторската компания Veyt изяснява пред Energypost за какво и по какъв начин цените на тези квоти още веднъж би трябвало да стартират да се повишават.

От икономическа позиция спадът се дължи на два съществени фактора: по-ниски цени на газа и свиващо се търсене на сила от промишлеността. От политическа позиция спомагателното предложение на разрешителни за CO2 идва от проекта на Европейски Съюз – REPowerEU, който е  за ускорение на енергийния преход и спиране на зависимостта от съветски газ посредством частичното му финансиране от продажбите на квоти. Те пък са взети назаем от бъдещите бюджети на Европейски Съюз за въглеродните излъчвания.

Преди една година цената на отделянето на един звук въглерод в Европа доближи най-високата си стойност за всички времена от 100 евро/т. Европейските въглеродни квоти неотдавна се търгуваха на близо половината от това равнище и сега се задържат към 60 евро/т. По-ниските цени минимизират както апетита за понижаване на излъчванията, по този начин и средствата, които ще оказват помощ за финансирането на зеления преход. Но възобновяване на цените още веднъж стартира.

Както на всеки различен стоков пазар, цените реагират на измененията в търсенето и предлагането. На въглеродните пазари търсенето се управлява главно от излъчванията – и те са надолу в секторите, обхванати от системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (EU ETS). И тази наклонност към този момент е устойчива. Емисиите от енергийния бранш понижиха с 20 % предходната година и спадът продължи през 2024 година Това се дължи на два съществени фактора: по-ниски цени на природния газ и свиващо се търсене на сила от страна на тежката промишленост.

Незабавната енергийна рецесия отмина – газът е в обилие в Европа, зимата е мека, равнищата на предпазване са положителни, а цените са една десета от тези, които бяха след съветската инвазия в Украйна. Това значи, че електричеството се създава с по-ниски излъчвания спрямо времето, когато въглищните електроцентрали работеха на цялостни обороти в Европа. Нещо повече – газът продължава да бъде част от системата за произвеждане на електрическа енергия и в обозримо бъдеще. А това ще окаже въздействие и на финансовите параметри в производството.

Европейската промишленост продължава тежката си битка и терзанията за здравето на европейската стопанска система се задълбочават. По-ниската икономическа интензивност значи понижени излъчвания и намалено търсене на въглеродни квоти. Работейки в среда с високи лихвени проценти, участниците на пазара на въглеродни излъчвания нямат финансови сили, с цел да се възползват от понижените цени на въглеродните излъчвания, и по този начин апетитът за квотите остава невисок.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР