Европейските учени и малките и средни предприятия ще имат достъп

...
Европейските учени и малките и средни предприятия ще имат достъп
Коментари Харесай

Европейски учени и МСП с достъп до суперкомпютрите до 2020 г.

Европейските учени и дребните и междинни предприятия ще имат достъп до суперкомпютрите . Това увери еврокомисарят по цифрова стопанска система след откриването на Международна конференция на тематика " Формиране на цифрово бъдеще на Европа: Високопроизводителни калкулации за научни и промишлени приложения ".

Еврокомисар Мария Габриел посочи, че изчисленията и симулациите ще бъдат налични като калкулации за дребните и междинни предприятия, които ще би трябвало да вложат своите данни, с цел да се възползват от тях.

Тя напомни, че 99% от компаниите в Европа са дребни и междинни . Същевременно за последните 10 години, две трети от работните места са основани точно в тях.

Достъпът ще става посредством построяването на мрежа от районни центрове за върхови достижения и компетентности. Според еврокомисар Габриел България може да бъде районен водач и да взе участие интензивно в използването на HPC технологиите.

 Мария Габриел: България може да стане районен водач откъм цифровизацията
Мария Габриел: България може да стане районен водач откъм цифровизацията

Европейска комисия стартира съвещания за битка с подправените вести

Относно първичната инвестиция, Габриел изясни, че 486 млн. евро са от Европейска комисия, а останалите са от държавите-членки - 16 на брой, измежду които и България. По думите й центровете за подготвеност са място, което е израз на доверие в съответната страната, в която се намират. Разполагането на подобен център ще носи обръщение за непоклатимост, признание за опит, защото центърът ще има опцията да образова фрагменти и да основава добавена стойност за нови услуги и нови артикули .

" Нашата цел е тези центрове да бъдат обединени в мрежа. Такива ще има във всяка област на Европейски Съюз. Тук приказваме за цифрови инфлационни хъбове , само че центровете за върхови достижения и компетентности ще са звеното, което ще координира, ще задава модела, по който ще се работи ", изясни Габриел.

Амбицията е първият суперкомпютър с вложена европейска технология да е разполагаем на европейските жители до 2020 година " В рамките на четири години да се върнем измежду първите три водещи сили в суперкомпютрите ", разяснява Габриел изходната позиция на Европа - отвън първите 10. Ползването на сходен вид калкулации би разрешило бързата симулация и предугаждане устойчивостта и успеваемостта на употребения бизнес модел, вземането на управническо решение или развиване на персонализираната медицина. Ще разреши всеки теоретичен откривател да има достъп до достиженията на другите.

 Европа и България да се върнат в топ 10 на суперкомпютрите, окуражен Борисов
Европа и България да се върнат в топ 10 на суперкомпютрите, окуражен Борисов

Приоритетите са изкуственият разсъдък, киберсигурността, цифровите услуги и цифровите умения, разяснява Мария Габриел

" Така че, да не преоткриваме топлата вода , а въз основа на достиженията ни европейско равнище, да заложим на още по-конкурентоспособни и новаторски услуги, тъй като те ще ни върнат на картата ", уверена е еврокомисарят ни.

Заместник-министърът на образованието проф. Иван Димов изясни, че визията на българското председателство е за прагматичен, ефикасен Европейски Съюз, осигуряващ повече разцвет и сигурност на своите жители. " По-иновативен и конкурентоспособен съюз, определящ стандартите на напредък и претовареност, отговарящи на един все по-дигитален свят ", сподели той.

Заместник-министър Димов разяснява, че за в този момент единственият план, който обезпечава достъп на български учени до калкулации на суперкомпютрър е планът PRIZE. По думите му взаимните старания с сътрудниците от Западните Балкани ще допринесат за увеличение на достъпа на нашите учени до интернационалните проучвателен мрежи, по-голямо транснационално финансиране, ефикасна дарба на научните проучвания за постигането на по-добри резултати.

 Цифровизацията да е в интерес на хората, приканиха Мария Габриел и македонски министър
Цифровизацията да е в интерес на хората, приканиха Мария Габриел и македонски министър

Дигиталните познания могат да интегрират по-бързо Западните Балкани в Европа

Сред целите, които Димов открои са: основаване на подобаващи условия за развиване на цифровите мрежи и услуги и по-добър достъп до тях, развиване на динамична цифрова стопанска система и увеличение на капацитета й за напредък, възстановяване на цифровите умения, обезпечаване на висококачествени електронни услуги за бизнеса, жителите и държавното ръководство, поощряване на сигурна кибернетична екосистема, интернет ръководство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР