Европейските цени на газа може да се понижат през 2019

...
Европейските цени на газа може да се понижат през 2019
Коментари Харесай

Понижение на цените на газа през 2019 г. в Европа прогнозират анализатори


Европейските цени на газа може да се намалят през 2019 година за пръв път от четири години заради меката зима, растеж на доставките на полутечен природен газ (LNG) и на предложенията от Русия. Цените може да се намалят до 5,5 $ за 1 млн. английски термални единици (btu), в случай че зимата в Северното полукълбо остане мека, написа Bloomberg, базирайки се на прогнозата на Wood Mackenzie.

“Въпросът е какъв брой газ ще достави Русия на европейските пазари. Това ще е основният фактор, цитира организацията думите на шефа за проучване на пазара на газ в Европа от Wood Mackenzie Мъри Дъглас. „ Русия съобщи, че желае да резервира количеството за доставки. Това може да докара до ценови колапс през летните месеци, когато ще сме очевидци на доста оферти за LNG”.

Ръстът на предложенията на LNG, съгласно упованията ще изпревари нарастването на търсенето в Азия, което ще подтиква доставките за Северозападна Европа през второто тримесечие на актуалната година.

Morgan Stanley от своя страна предвижда, че Европа ще усили вноса на LNG с 14 % - до 56 милиарда куб м. Русия може или да следва първичният си проект, фокусирайки се върху каузи си на пазара, или може да се опита да отбрани цените, задържайки износа.

Във Англия цената на газа за 2018 година бе 7,88 $ за 1 млн. btu.

В Нидерландия цената по контракт, съгласно междинната прогноза на седем интервюирани от организацията анализатори ще е 22 евро за мегаватчас (МВтч или 7,35 $ за 1 млн. btu) през 2019 година

Това е малко под междинната цена за 2018 година - 22,28 евро и много под годишния зной от 29 евро.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР