Европейските страни във вторник се заеха да разследват необясними течове

...
Европейските страни във вторник се заеха да разследват необясними течове
Коментари Харесай

Саботаж или повреда: Разследват се мистериозни течове от руските газопроводи за Европа

Европейските страни във вторник се заеха да проверяват необясними течове в два съветски газопровода, минаващи под Балтийско море. Важната инфраструктура е ситуирана покрай Швеция и Дания и е в основата на енергийната рецесия, с която Европа ще би трябвало да се бори.

След нахлуването на Русия в Украйна и наложените западни наказания непрекъснатите проблеми в двата газопровода зачестиха. Сега всеки си задава въпроса бойкот или същинска щета може да остави европейските страни без газ, и то на прага на зимата.

Властите на Швеция издадоха предизвестие за два теча в тръбопровода „ Северен поток 1 “, малко откакто бе открит теч в близкия водопровод „ Северен поток 2 “, което накара Дания да ограничи корабоплаването в радиус от пет морски благи. И двата тръбопровода са горещи точки в ескалиращата енергийна война сред Европа и Москва, която удари огромните западни стопански системи и докара до скок на цените на газа.

Нито един от тръбопроводите не изпомпва газ към Европа по времето, когато са открити течове, само че и двата към момента съдържат известни количества газ под налягане, предава Reuters. Инцидентите ще попречат на всички старания за пускане или рестартиране на който и да е от двата тръбопровода за търговски интервенции.

Вчера беше намерено приключване на един от двата газопровода сред Русия и Дания – „ Северен поток 2 “. Газопроводът не е в употреба, само че съдържа природен газ, който в този момент изтича. Властите към този момент са осведомени, че е имало още две приключвания на „ Северен поток 1 “, който също не работи, само че съдържа газ “, сподели министърът на енергетиката на Дания Дан Йоргенсен.

Руският енергиен колос „ Газпром “ отхвърля коментар.

Междувременно управляващите в Германия започнаха следствие за бойкот. Според немския мрежов оператор към този момент промишлеността не е наранена, само че занапред ще се открива от какво са провокирани течовете.

Русия пък видя целенасочена щета на газопроводите от „ съперници на съветския газ в Европа “, разяснява пред РИА „ Новости “ зам.-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач.

Русия понижи доста доставките на газ за Европа през „ Северен поток 1 “, преди да спре изцяло потоците в края на август, обвинявайки западните наказания за причиняване на механически усложнения. Европейските политици споделят, че това е било единствено предлог за прекъсване на количествата. Новият газопровод „ Северен поток 2 “ бе приключен малко преди експлоадирането на войната, само че по този начин и не бе пуснат в комерсиална употреба. Планът за доставка на газ по газопровода бе анулиран от Германия дни преди Русия да изпрати войски в Украйна през февруари.

На този декор новият газопровод „ Балтийски поток “ (Baltic Pipe), който ще доставя норвежки газ до Полша с годишен потенциал от 10 милиарда куб. м дневно, би трябвало да бъде открит по-късно във вторник. Германия изключително доста разчита на газопровода, с цел да може да ограничи зависимостта си от съветския газ.
Допълнителен оглед
Има два теча по „ Северен поток 1 “ – на шведска и на датска територии. Те са доста близо едно до друго “, сподели представител на Шведската морска администрация (SMA) пред Reuters.

Течовете са били ситуирани североизточно от датския остров Бьорнхолм, сподели представителят. Не е ясно какво е предизвикало приключването.

Ние следим непрестанно течовете, с цел да сме сигурни, че нито един транспортен съд не се доближава прекомерно покрай мястото “, сподели втори представител на SMA.

Датските управляващи желаеха равнището на подготвеност в страната за енергийния и газовия бранш да бъде нараснало след откритите течове.

Пробивите на газопроводите се случват извънредно рядко. Искаме да осигурим изчерпателен мониторинг на сериозната инфраструктура на Дания, с цел да засилим сигурността на доставките в бъдеще “, сподели ръководителят на датската енергийна организация Кристофер Боцаув.

Повишеното равнище на подготвеност би означавало, че фирмите в енергийния и газовия бранш би трябвало да ползват ограничения за повишение на сигурността да вземем за пример в фабрики, здания и съоръжения. Плавателните съдове пък не може да навлизат в сериозната зона, тъй като има риск от възпламеняване на изтичащия газ над водата или във въздуха, предизвести датската енергийна организация.

Изтичането ще засегне околната среда единствено локално, което значи, че ще бъде наранена единствено зоната, където се намира газовият теч. Ще има нездравословен за климата резултат от отделящия се метан във въздуха, се споделя в писмен коментар.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР