Европейските страни може да изпитат огромно ускорение на растежа“ през

...
Европейските страни може да изпитат огромно ускорение на растежа“ през
Коментари Харесай

Нидерландският финансов министър очаква „огромно ускорение на растежа“ през лятото

Европейските страни може да изпитат „ голямо ускоряване на растежа “ през лятото на фона на забързването на имунизацията. Това съобщи пред Си Ен Би Си нидерландският финансов министър Вопке Хоекстра.

Европейските стопански системи са изправени пред едно от най-дълбоките стопански разтърсвания. Пандемията от ковид сковава огромна част от икономическата интензивност в Европа, като до момента разпространяването на ваксини надалеч не протича безпроблемно. Икономиката на Еврозоната се сви 7% през  2020 година, като ограничаващите ограничения против разпространяването на вируса, които към момента са в действие, помрачават вероятностите за 2021 година

Европейската комисия даже намали прогнозата си за растеж на Брутният вътрешен продукт на Еврозоната през 2021 година на 3,8%, откакто през ноември очакваше скок с 4,2%.

Нидерландският финансов министър е убеден във възобновяване на икономическата интензивност през лютото.

„ Според мен би трябвало да бъдем реалисти, само че има и причина да бъдем малко по-големи оптимисти, в сравнение с е Европейската комисия в своята прогноза. Ако погледнем обратно към края на първата вълна ще си напомним, че в Нидерландия, а и в доста други страни, имаше голямо ускорение на растежа “, сподели Хоекстра пред американската медия.

Повечето европейски страни вкараха първия си локдаун през март 2020 година, само че през третото тримесечие те регистрираха растеж на интензивността. По-високите температури и по-хлабавите ограничаващи ограничения разрешиха на заведенията за хранене, магазините и питейните заведения още веднъж да отворят порти.

След свиването с към 11% през второто тримесечие, стопанската система на Еврозоната набъбна с 12% в интервала юли-септември.

Ще отнеме още няколко седмици или вероятно още няколко месеца, само че аз съм оптимист във връзка с интервала преди лютото. С ускореното равнище на имунизация, с всичко, което вършим във връзка с тестванията и с идващото лято, аз съм много оптимистично надъхан и имам вяра, че ще преминем във фаза на постепенно последователно възобновяване към естественото “, добави той.

Хоекстра е гласен покровител на фискалната нерешителност. Миналата година той провокира много остри реакции, откакто стана ясно, че е изискал европейските управляващи да проверяват за какво нюкои страни от Южна Европа не разполагат с повече фискални ресурси, с цел да се оправят с пандемията.  

Сега обаче той поддържа разхлабването на фискалната политика на фона на тежката рецесия.

Заради пандемията Европейският съюз замрази фискалните си правила, които лимитират годишния недостиг в обществения бранш на страните членки до 3% от брутния вътрешен артикул и дълга до 60% от Брутният вътрешен продукт.

На въпрос по кое време тези правила би трябвало още веднъж да влязат в действие, Хоекстра съобщи, че е „ прекомерно рано да се каже “.

„ Коронавирус лишава повече време от предстоящото. Трудно е да се каже по кое време ще настъпи смяната, само че съгласно мен това няма да се случи през тази календарна година “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР