Европейските шампионки по бадминтон при женските двойки - Габриела и

...
Европейските шампионки по бадминтон при женските двойки - Габриела и
Коментари Харесай

Ламтеж за повече пари и оферта от Франция отказаха сестри Стоеви от България

Европейските шампионки по бадминтон при женските двойки - Габриела и Стефани Стоеви, отхвърлиха да играят повече за България. С изказване във Facebook те упрекнаха българската федерация (БФБ) и нейния президент Володя Златев в неприятно отношение и незадоволително финансиране на подготовката им. А също по този начин и в отклонение на средства.

Знае се, че още от края на 2018 г. Стоеви имат предложение да играят за Франция. Вече две години те вземат участие в локалното състезание, където бяха изпратени със съдействието на БФБ, с цел да имат по-голяма конкуренция и по-големи доходи от своя клуб. За техен треньор също по този начин бе нает някогашният национал Михаил Попов, който от години живее във Франция и бе играч на тази страна. Той също получава заплата от БФБ. Впрочем самият Попов, дружно с тогавашния си партньор на двойки Светослав Стоянов, по сходен метод бяха подкрепени от федерацията да заиграят във френски клуб след олимпиадата в Сидни 2000, след което си смениха поданството и заиграха за Франция.

В декларацията си Стоеви настояват, че от години са изпитвали огромни компликации, само че все пак упражнявали, с цел да покажат " на целия свят, че две българки могат да бъдат огромна мощ в елита на бадминтона ".

" През годините изтърпяхме големи ограничения, които не би трябвало да изпитва никой спортист, а още по-малко първокласен първенец. Взехме доста мъчно решение за нас и за нашето бъдеще, само че не можем повече да мълчим и да се преструваме, че всичко е наред. От няколко години ние, нашите родители и треньорът ни се сблъскваме с непостижими за нас проблеми, които ни предизвиква федерацията, само че през последната година нещата станаха извънредно нелицеприятни и нетърпими и ние се предаваме ", пишат сестрите от Хасково.

Те настояват, че персонално отговорен е новият президент на БФБ Володя Златев, който им бил споделил, че за тях няма очакван бюджет и не им се поставят средства за подготовка. Освен това упрекват в " съответни обстоятелства и дейности на лица от федерацията, които по оценка на нашия юрист съставляват закононарушения. За последното сме уведомили персонално министър Красен Кралев и чакаме министерство на спорта да окаже цялостно подпомагане на способените органи ".

Бадминтонистките настояват, че въпреки мнозина ще ги нарекат предатели, " България постоянно ще бъде нашата страна, нашият дом и постоянно ще сме признателни за невероятната поддръжка, която получавахме, само че би трябвало да разберете, че в случай че не се откажем в този момент и не бъдем чути, доста други спортисти ще бъдат на нашето място ".

От федерацията по бадминтон реагираха незабавно и предоставиха информация за всички суми, които са получавали от началото на 2018 година до момента двете сестри, както и кореспонденцията си със сестрите. И се оказа, че на Стоеви са им превеждани всички средства, които са поискали, плюс месечните стипендии от спортното министерство, които са в размер на 900 лева за всяка от двете. Става въпрос за 78 141,31 лева за подготовка, възобновяване, пътувания и участия по шампионати и надпревари през 2018 г. Същевременно Габриела (24 г.) и Стефани (23 г.) Стоеви са печелили пари от наградни фондове на същите тези шампионати, по които БФБ им е поемала всички разходи. И тези пари - общо 118 417 лева, са им чист доход. Това ги прави едни от най-добре обезпечените български спортисти изобщо.

За 2019 година пък федерацията е осигурила подкрепяне на Стоеви за участия на елитни турнири, които са част от олимпийските квалификации за Токио - в Малайзия, Сингапур, Индонезия, Нова Зеландия, Япония, Китай и на международното състезание в Швейцария. За това БФБ е уведомила както състезателките, по този начин и спортния министър Красен Кралев. Освен това досега на сестрите са изплатени 6520 лева за възстановителни процедури, плюс предплатено 10 000 лева за идни разноски през 2019-а. 

Срещу това федерацията по този начин и не е получила разходни документи, както е видно от подканящи писма до тях. А им е изпращала подканящи писма, тъй като от близо година сестри Стоеви не контактуват персонално с никого от БФБ.

Освен това от края на 2018 година европейските шампионки са почнали демонстративно да отклоняват уговорките си към националния тим. На извършена на 9 май 2019 година среща в БФБ на всички национални състезатели е бил бележит най-много отводът на сестрите да играят за България на квалификациите за европейското отборно състезание, които се организираха в София през декември 2018 година По същото време Стоеви избраха да създадат открита подготовка с ветерани в Стара Загора, а отборът ни не съумя да се класира на европейското. Освен това останалите 7 състезатели от националния тим, плюс основния треньор Петя Неделчева и спортния шеф Орлин Цветанов, са се подписали под документа, в който се акцентира " неуважително отношение към останалите състезатели " от страна на сестрите, които са наричали другите " туристи ".

След решението на Габриела и Стефани Стоеви да не играят повече за България, те ще могат да вземат участие по шампионати само като представителки на клуба си във Франция. Ако пък въпреки всичко одобряват да играят за Франция, ще би трябвало да изчакат 3-годишния период, очакван в наредбата на интернационалната федерация. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР