Европейските производители трябва да следят действията на Китай, след като

...
Европейските производители трябва да следят действията на Китай, след като
Коментари Харесай

Европа трябва да внимава със скрития кос на Китай – редкоземните метали

Европейските производители би трябвало да наблюдават дейностите на Китай, откакто страната заплаши да ограничи износа на редкоземни метали за Щатите. Това е неотложно, тъй като континентът желае да премине към електрическа сила. А по тази причина ще са нужни точно скъпите минерали от Китай, написа CNBC.

Редкоземните метали, които са много необятно застъпени в електрониката, се оказаха скритото оръжие на Пекин в комерсиалната война след увеличението на цените от Съединени американски щати до 200 милиарда $.

Групата от 17 минерала в действителност не е толкоз рядко срещана, само че се създава в много нищожни количества спрямо всеобщо употребявани метали като медта. Все отново продукцията на скъпите детайли се е нараснала през последните години поради потреблението им във високотехнологичното и отбранително съоръжение, както и в електрическите коли.

Китай е добила 70% от всички редкоземни метали през 2018 година. Мартин Ейлс е основен изпълнителен шеф на компанията Rainbow Rare Earths в Лондон, която ръководи миннодобивни планове в Бурунди. Той счита, че Пекин може да не одобри възбрана за снабдяване на минералите до други страни, а по-скоро да понижи производството им. Това обаче значи намаление на количеството, което азиатската страна изнася. А тази обстановка може да докара до дефицит на детайлите и за производителите в Европа.
 Пекин се готви да употребява редкоземните материали в разногласието против Съединени американски щати
Пекин се готви да употребява редкоземните материали в разногласието против Съединени американски щати

Американците разчитат за 80% от доставките на страната

Основното предизвикателство пред европейското произвеждане ще е по какъв начин да покрие увеличаващата се потребност от скъпите метали. Нарастващата нужда от тях е разследване на устрема на страните в Европа да преминат напълно към потреблението на електрически коли, за които се употребяват минералите.

Китай е напълно наясно с това, и твърди, че те имат интерес и са подготвени да продават мотори за електрически коли и даже цели коли на акумулатори.

Ако се случи толкоз бързо повишаване на потребността от редкоземни метали в производството, това може да усили цените. А те от своя страна ще подтикват създаването на такива миннодобивни планове на други места по света, които до момента не са представлявали интерес за вложителите.

Според експерти обаче не е в ползите на Китай да усилва цените, тъй че нови вложители да стъпят на пазара за търговия с скъпите метали.

" Нуждата от потреблението на минералите в производството ще бъде толкоз огромна, че някои от тези планове ще бъдат създадени от нови вложители по този начин или другояче ", настояват специалисти.

Те поучават Европа, като сериозен производител на електрически коли, да следи по-внимателно дейностите на Китай по отношение на опасността на азиатската старана да ограничи износа на редкоземните метали за Съединени американски щати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР