Европейските потребители смятат, че икономиката е във възход. Икономическите очаквания

...
Европейските потребители смятат, че икономиката е във възход. Икономическите очаквания
Коментари Харесай

Европейските потребители: Икономиката е във възход

Европейските консуматори считат, че стопанската система е във напредък. Икономическите упования през декември 2017 година се усилиха до приблизително 17 пункта за всички страни от Европейски Съюз – очевидно нарастване с 5 пункта в съпоставяне със септември. Във Франция, Германия и Австрия имаше доста покачване. В Румъния, въпреки това, потребителското доверие в икономическия напредък се намали внезапно на фона на продължаващата държавна рецесия. Това се показва в изследването на GfK на потребителския климат в Европа за четвърто тримесечие на 2017 година

Тези позитивни оценки на потребителите подхождат на данните от Европейската комисия, които плануват нарастване на брутния вътрешен артикул на страните от Европейски Съюз с 2,3%.

От септември до декември 2017 година упованията за приходите в Европа леко се покачиха – приблизително с 2 пункта, достигайки 15 пункта. Очакванията за по-високи заплати бяха изключително позитивни в Австрия и Словения. Тук най-големите намаления също бяха в Румъния. Склонността към пазаруване се усъвършенства по отношение на септември с 1 пункт, като през декември завърши на 21 пункта. За този индикатор Полша и Австрия означиха най-голямо нарастване.

 „ За цялата 2017 година доверието в икономическия напредък в Европа се усили доста. Поради това нарастване хората също се надяват, че заплатите им ще бъдат нараснали. В необятни елементи от Европа упованията за приходите са позитивни, само че са единствено малко по-високи спрямо 2016 година Същото се отнася и за склонността към пазаруване. Въз основа на всички фактори за 2018 година GfK предвижда нарастване на потребителските разноски на частните семейства в Европейския съюз от 1,5% до 2% в действително изражение. Следователно европейската стопанска система ще продължи да бъде подкрепяна от частното ползване “, разяснява специалистът по потребителите на GfK Ролф Бюркел разяснява:

България: Икономическите упования се стабилизират

Към края на 2017 година икономическите упования в България доближиха 6,3 пункта през декември. Това е втората най-висока стойност за годината и мощно окуражаваща след най-ниското равнище за годината от -11,3 пункта през май.

Все отново, през декември 2017 година упованията за приходите бяха на равнище от 11,3 пункта и българите ги оцениха като доста по-лоши от тези през февруари, когато упованията доближиха най-висока стойност за годината от 26,1 пункта. В съпоставяне с декември 2016 година индикаторът също е по-нисък с 8,4 пункта.

През последното тримесечие на 2017 година склонността към пазаруване продължи да нараства, като през декември доближи 23,0 пункта. Това към момента е доста по-ниска стойност от тази от 30,2 пункта, реализирана през декември 2016 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР