Европейските потребители имат по-високо доверие на онлайн търговците, базирани в

...
Европейските потребители имат по-високо доверие на онлайн търговците, базирани в
Коментари Харесай

Потребителите вярват повече на родните онлайн търговци

Европейските консуматори имат по-високо доверие на онлайн търговците, основани в личната им страна, в сравнение с тези в непознати страни. Това уточни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в утринния блок на ТВ "Европа”. Той коментар на данните от последни изследвания в Европейския съюз, съгласно които ползата към онлайн търговията продължава трайно да пораства. В тази връзка Маргаритов означи, че доверието на потребителите в онлайн търговците от личната им страна е над 70%, до момента в който към тези въпреки това е близо 58%.

Според ръководителя на КЗП по-голямото доверие към онлайн магазините вкъщи е обвързвано с справедливи условия и с някои от бариерите пред извършването на покупки от търговци от друга страна. "Невинаги задграничните уеб сайтове разрешават да платим с наши платежни принадлежности. Друга допустима причина е, че от време на време отхвърлят доставка в страната, която е друга от тази, в която те самите оперират”, даде образец той и добави: "В Европейската комисия и в Европейския парламент се работи доста съществено за основаването на така наречен Правила против геоблокирането. Целта е на територията на целия Европейски Съюз по един и същи метод търговците да могат да оферират на идентични цени своите артикули и услуги, без значение какви са границите.

По данни от изследване на Европейска комисия повече от 6% от интервюираните показват като съществена причина за въздържанието от покупки от непознати онлайн магазини точно пренасочването им към уебсайт в тяхната страна с разнообразни цени. Други бариери са зародил по време или след покупката проблем или отвод за доставка до страната на потребителя.

Маргаритов обърна внимание на това, че доверието в онлайн търговията е обвързвано също по този начин и с коректността на търговците и познанията по отношение на потребителските права. Той уточни, че измежду най-съществените и постоянно срещани нарушавания при инспекциите на контролния орган е или неналичието на информация на уеб страницата за правото на отвод от покупката в 14-дневен период, или опити този период да бъде скъсен изкуствено и неприемливо. От друга стана, по думите му, не всички консуматори знаят, само че от ден на ден го схващат на какво имат право при онлайн търгуване.

"Затова институциите би трябвало да продължаваме интензивно да прокламираме тези права на потребителите и да ги осведомяваме за това, че в случай че някой се пробва да ги ограничи, би трябвало да алармират при нас, с цел да може да се извършат инспекции и освен справедливостта да бъде възобновена, само че и глобата да бъде наложена. А това от своя страна да докара до извода, че не би трябвало да се спекулира с правата, които европейският и международен законов ред е дал на потребителите, когато пазарят в световната мрежа”, разяснява Маргаритов.

В тази връзка той означи, че наред с контролната активност, комисията развива и редица акции, свързани с предварителната защита. "Когато имаме опция, постоянно одобряваме поканата на медиите, за можем да уведомим потребителите за главните нарушавания, които сме установили, да дадем някои препоръки, с цел да ги улесним при избора им на разнообразни артикули и услуги. А позитивната наклонност е, че съгласно европейски изследвания жителите стават все по-информирани за потребителските си права и все по-склонни да ги отстояват”, сподели в умозаключение ръководителят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР