Европейските политици трябва да върнат вдъхновяващия образ на Европа, за

...
Европейските политици трябва да върнат вдъхновяващия образ на Европа, за
Коментари Харесай

Кирил Вълчев: За да гласуват на евроизборите, младите трябва да приемат Европа като мечта

Европейските политици би трябвало да върнат вдъхновяващия облик на Европа, с цел да накарат младежите да мечтаят и с готовност да гласоподават на идните евроизбори, съобщи журналистът Кирил Вълчев по време на полемика на тематика " Разбират ли младите езика на Брюксел? " .
„ Трябва да се върнем към фантазията, тогава младите ще ни схващат, без значение от езика, който използваме “, безапелационен бе Вълчев.
Демократичният развой в Европа сега се свежда до извличането на някаква меркантилна полза (като падналия роуминг и понижението банкови такси), поради която хората да вземат участие в изборите. „ Опитваме се да ви убедим да гласувате за Европа с аргумента, че имате спекулация от тази работа “, уточни Вълчев.
Много по-важно е никой да не се усеща заточеник на личния си континент, а това липсва в говоренето за Европа.
Според него най-важният въпрос преди идните избори е Защо младежите не схващат Европа като фантазия?
Сред главните аргументи за това са бюрокрацията и все по-сложните и неразбираеми процедури в Европейски Съюз, дружно с неверен метод на Западна към Източна Европа. „ Чиновниците убиха фантазията “, съобщи Вълчев.
Друг проблем са неприятните закони. „ Истанбулската спогодба е образец за най-лошия вероятен закон, защото е тотално неразбираема – цялото общество спори какво значи тя “, сподели журналистът.
Според Вълчев европейските политици и служители би трябвало да се откажат от „ дървения “ език, който никой не желае да слуша. Най-важното е един човек да приказва обикновено и разбираемо, без значение каква служба заема. „ Независимо дали си вицепрезидент, еврокомисар, или евродепутат, постоянно можеш да приказваш, тъй че да те схванат “, уточни журналистът.
Сериозен проблем са и подправените вести и невъзможността на Европейски Съюз да се оправи с тях. На процедура тъкмо европейските институции, които се борят с подправените вести, ни убеждават в „ ишиаса “ на Жан-Клод Юнкер и непосредствено ни лъжат в очите.
Двойните стандарти при храни, козметика, битова химия, енергийни планове и други също способстват за загубата на доверието към Европейски Съюз, ощетявайки жителите на страните членки от Източна Европа. По думите на Вълчев Европа наподобява много безпринципна, образец за което е и недопускането на България в Шенген и Еврозоната и въвеждането на измислени условия, които ни пречат за участие в тях. „ Повечето страни от еврозоната не извършват тези критерии “, означи журналистът.
Според него липсва здравия разсъдък в политиките на европейските институции, характерен образец за което е ненужното и скъпо преместване на Европейския парламент сред Страсбург и Брюксел.
Доверието към Европа страда и от неналичието на инстински избори – главните фигури в Европейски Съюз като ръководителя на Европейска комисия не се избират непосредствено и хората не знаят защо в действителност гласоподават.
Но може би най-големият проблем е, че сега Европа няма вдъхновяващи водачи. Днешните европейски водачи нямат нищо общо с „ бащите “, осъществили фантазията за Обединена Европа.
Журналистът акцентира, че Европа би трябвало да се върне към главните си полезности, в случай че желае да бъде обединена и мощна. За да бъде сполучлива измежду младите, акцията за евроизборите би трябвало да залага на страсти, фантазии и полезности, а не роуминга и намаляването на банковите такси.
„ Ако участвате, има късмет да върнете фантазията “, обърна се Вълчев към аудиторията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР