Европейските пазари завършиха борсовата сесия на положителна територия след съобщението,

Европейските пазари завършиха борсовата сесия на положителна територия след съобщението, ...

Търговският оптимизъм даде тласък на европейските борси.


Европейските пазари завършиха борсовата сесия на положителна територия след съобщението, че властите в Китай са склонни да обсъдят възможността за частично търговско споразумение със САЩ, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете ръст от 0,4%, като начело на повишенията застанаха акциите в секторите на автомобилостроенето и технологиите. Всички сектори с изключение на потребителските стоки и търговците на дребно бяха на положителна територия.

Британският бенчмарк FTSE прибави 0,33% до ниво от 7166,50 пункта. От своя страна германският измерител DAX нарасна с 1,04% до 12 094,26 пункта, а френският CAC прибави близо 0,8% до 5499,14 пункта.

Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източник, че китайските власти са готови да обсъдят възможността за евентуална частична сделка с Вашингтон. Тя ще гарантира, че няма да бъдат налагани нови мита, включително тези, които трябва да влязат в сила този месец и през декември. Очаквайте подробности по-късно на Investor.bg.

Световните пазари отчетоха по-значителни спадове във вторник, след като САЩ наложиха визови ограничения за китайски държавни представители заради репресии срещу мюсюлмански общности в страната.

Очаква се новият кръг преговори на високо равнище между Вашингтон и Пекин да започне по план в четвъртък с надежда да бъде постигнато споразумение, което поне частично да сложи край на глобалното търговско напрежение.

То остава високо и заради конфликта между Китай и американската Национална баскетболна асоциация, след като главният мениджър на отбора Houston Rockets Дарил Морей написа туит, в който изразява подкрепа за протестите в Хонконг.

Brexit също остава във фокуса на инвеститорите. По-рано днес европейският преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че Брюксел и Лондон все още са далеч от постигането на сделка, но ако има „добра воля“ това не е изключено.

Британският паунд поскъпна по-рано през сесията, след като се появиха съобщения, че ЕС е готов да предостави на депутати от Северна Ирландия възможността да напуснат евентуално споразумение за прилагане на т. нар. предпазен механизъм в рамките на няколко години. Поскъпването обаче бе изтрито по-късно, след като отстъпката бе отхвърлена от северноирландската Демократична юнионистка партия.

При индивидуалните акции тези на компанията за залагания GVC Holdings поскъпнаха с 5,2%, след като тя публикува второто увеличение на прогнозите си за три месеца. От своя страна норвежката фирма за рециклиране Tomra Systems отписа 4% от стойността на книжата си.

Източник: investor.bg