Европейските парламентарни избори следващата седмица ще предизвикат политическа битка за

...
Европейските парламентарни избори следващата седмица ще предизвикат политическа битка за
Коментари Харесай

Франция и Германия в челен сблъсък за следващия лидер на ЕС

Европейските парламентарни избори идната седмица ще провокират политическа борба за най-мощните постове в Брюксел, като Германия и Франция ще спорят кой да се наложи. При това борбата ще се води цялото лято. Фаворитът за председателския пост на Еврокомисията, който към момента е ангажиран от Жан-Клод Юнкер, е немският евродепутат Манфред Вебер. Той е претендентът на Европейската национална партия (ЕНП), която пък е основният десноцентристки блок в Европарламента.

Но основният спонсор на Вебер, немската канцлерка Ангела Меркел, е в битка с френския президент Емануел Макрон, който се опълчва на Вебер, а столиците на Европейски Съюз не желаят да оставят на Европарламента решението на разногласието.

“Ако Германия не получи Комисията поради Франция, тогава и Франция няма да го получи ”, предвижда добре осведомен вътрешен човек в Брюксел. Това надлежно понижава възможностите на Мишер Барние, който води от името на Европейски Съюз договарянията за Брекзит. Това пък би могло да отвори вратата за някой различен претендент, вероятно за напускащата комисарка по конкуренцията Маргрет Вестагер, която е някогашната датска министърка и „ звездата ” в администрацията на Юнкер.

Ако това в действителност се случи, тя ще стане първата жена, която ще се качи на върха на Европейски Съюз. Вестагер не е евродепутатка, само че е препоръчана от демократичната група АЛДЕ, която се чака да нарасне по мярка и мощ с присъединението към нея на хора от центристкото придвижване на Макрон.

Тази демократично-компромисна фигура може да успокои последователите на така наречен процедура „ шпиценкандидат ”, при която водачът на най-голямата група в Европарламента – в тази ситуация ЕНП на Вебер – би трябвало да седне в председателското кресло на Еврокомисията.

“Канцлерът ще поддържа кандидатурата на Вестагер, тъй като Народното събрание ще упорства претендентът да пристигна от една от политическите групи ”, увери почитан политическият източник.

Пълно недоразумение

Няколко парламентарни източника потвърдиха за Франс прес, че никой претендент, който не е минал през процедурата на „ шпиценкандидат ” няма да бъде допустим за евродепутатите. В същото време претендентът не би трябвало да бъде препоръчан от болшинство, което има поддръжка на всемогъщия Европейски съвет (ръководителите на страните-членки)

Доскоро в Брюксел се говореше, че Барние може да бъде компромисен претендент. Уважаваният договарящ е от ЕНП, от която е и канцлерката Мрекел. Но той е от Франция на Макрон. Миналата седмица, когато водачите на Европейски Съюз се събраха в румънския планински курорт Сибиу, Меркел не реагира, когато Макрон обществено се разгласи против Вебер и самата процедура на „ шпиценкандидат ”.

“Не би трябвало да вършим взаимни отстъпки с един неприятен претендент ”, разяснява Макрон, което бе възприето като удар както против Вебер като закостенял съдружник на Меркел, по този начин и против настоящия началник на Комисията и някогашен претендент на ЕНП Юнкер.

На предходната европейска среща Макрон вбеси сътрудниците си, противопоставяйки се против удължаването на крайния период за Брекзит, като по този метод изрази поддръжката си за Барние.

След Сибиу Меркел призна в изявление, че от време на време тя и Макрон “се борят ” по обособени въпроси, а вътрешните хора в Брюксел разказват тази дума като вежлив евфемизъм за “ужасни ” връзки.

“Липсата на схващане е цялостна ”, сподели един от тези хора.

Сред останалите претенденти за най-високия пост в Европейски Съюз е холандецът Франс Тимерманс, който управлява групата на социалдемократите. В момента той е първият зам-председател на Еврокомисията и на Юнкер.

Конна търговия

Над 400 млн европейци имат право да гласоподават в серия от избори сред четвъртък и неделя, след което водачите на групите ще договарят в Страсбург за новите избираеми длъжности. Но националните водачи ще желаят да наложат своя избор за най-високите постове в общността. Така че Европейският съвет ще се срещне на 28 май, съвсем незабавно след вота.

Там те ще стартират лов освен за някой, който да смени Юнкер в Комисията, само че и кой да смени някогашния полски министър председател Доналд Туск като ръководител на съвета на водачите.

Други значими постове, подлежащи на промяна, сега се заемат от италианци: от висшия представител за външните връзки Федерика Могерини, шефа на Европейската централна банка Марио Драги и ръководителя на Европарламента Антонио Таяни.

Служителите в Брюксел са склонни да считат, че висшите постове ще бъдат разпределени по географски симптом и ще обзет целия континент, а търгът сред бъдещия Европарламент и Европейския съвет ще се дефинират и от идеологически фактори.

Но мнозина, в това число и самата Вестагер, упорстват, че този път дамите би трябвало да получат заслужено дял.

След срещата на 28 май Туск си е сложил задачата да сформира лист от претенденти, които да бъдат утвърдени на плануваната среща на върха на Европейския съвет на 20 и 21 юни.

“Ще направя всичко допустимо, с цел да изградя по-голямо равновесие от през днешния ден ”, зарече Туск в Сибиу. /АФП-БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР