Европейските митници са поставили оценка „3-“ на българските митници, тъй

...
Европейските митници са поставили оценка „3-“ на българските митници, тъй
Коментари Харесай

Европейските митници са поставили оценка „3-“ на българските

Европейските митници са сложили оценка „ 3- “ на българските митници, защото са разкрили големи нещастия. Това сподели националният представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев пред радио „ Фокус “ във връзка последната оценка на Еврокомисията за българската стопанска система, анализираща главните социално-икономически провокации, пред които е изправена страната ни.

„ Онзи ден излязоха и данни от инспекция на европейските митници. Само ще загатна един проблем, който евентуално ще бъде предмет на разискване в идващите дни, само че от 17 януари има отчет на европейските митници от името на Европейска комисия, който беше от пет индикатора. По един от тях на българските митници при инспекцията се дава добра оценка, 4 оценки са незадоволителни. Това ще рече 3 на релси “, изясни той.

Според депутата скоро това ще бъде главен сюжет за диалог. „ Това е голям скандал, който не може да бъде подминат и е обвързван още веднъж с умишленото, съгласно нас, подаване на данни към Национален статистически институт, отново от митниците. Нашите митници са една огромна покруса. Спомняте ли си, че първият случай беше от последните 3 година, преди към година и половина – две в медиите излезе случай, когато отиват на инспекции в един граничен митнически пункт и когато виждат проверяващите, че стопират с колите, цялата промяна под паника, надали не разрушават прозорците и бягат в полето. Няма подобен случай в света. Онзи ден разбрахте, че арестуваха цялата промяна, 30 души ли бяха? От цялата промяна единствено кучето не са арестували на митницата. Повдигнати са обвинявания на десетина души, за другите се организира разследване. Това митница ли е, това страна ли е? Това орган, който ще ми подава данни на националната статистика, от която ще вършим ние някакви заключения по вноса на артикули в България ли ще бъде? “, попита проф. Гечев. Очевидно е, че нещата са достигнали своите гранични параметри, добави той.

По думите на Гечев оценката за българската стопанска система всъщност няма никакво отношение към виталния стандарт на българина. "Оценката на Европа не е подвеждаща, само че ще ви кажа по какви индикатори България е отвън несъответствията. Този, който е чул подреждането на страните, несъмнено се е шокирал. А пък – о, чудеса, Германия, Холандия и Швеция са останали с дисбаланс. Значи единият народ живее добре, само че по един от 30 индикатори има лек дисбаланс, а другият няма несъответствия, само че живее зле. Така че не знам тук дали да рева или да се дръзвам ", уточни депутатът от Българска социалистическа партия. Според него тези индикатори от 2012 година демонстрират промени в динамичността на стопанската система и не са оценка за нейната успеваемост и поради нейната конкурентоспособност.

Гечев уточни, че най-големият дисбаланс у нас, който съгласно него е неоспорим, само че не влиза в таблицата на оценките, е обществената поляризация. "Ние сме изрично страната, където има най-вече небогати и минимум най-богати. Тоест страната с най-силна обществена поляризация. И това е най-страшният дисбаланс, който не може да бъде обезщетен от никакви други индикатори ", акцентира още той, добавяйки че дружно с Румъния сме на дъното на европейската таблица по конкурентоспособност.

Запитан узрели ли сме за ERM2, депутатът показа, че все още към момента нямаме подготвеност. "Първо, с такива шменти-капели в региона на статистиките няма да ни вземат и на чакалнята на Централна гара в София, камо ли в Европа. Освен това има един индикатор, който не се чака цяла година, с цел да видиш какъв е. Това е индикаторът инфлация. Ние сега по индикатор инфлация излизаме отвън рестриктивните мерки на чакалнята, защото в България тя сега е над 4%, а като се има поради, че тя не може да бъде по-висока от най-ниската на Европейски Съюз с разлика от 2,5%, това значи, че ние сега не отговаряме на единия от индикаторите. Но дори и да отговаряхме по този индикатори, ние не сме подготвени ", заключи проф. Румен Гечев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР