Европейските министри на отбраната обсъдиха днес в Стокхолм как да

...
Европейските министри на отбраната обсъдиха днес в Стокхолм как да
Коментари Харесай

България казва, че подкрепя съвместни европейски поръчки за боеприпаси

Европейските министри на защитата разискаха през днешния ден в Стокхолм по какъв начин да ускорят доставките на снаряди за Украйна, до момента в който източник сподели на английската телевизия Скай нюз, че Иран е доставил и ще продължава да доставя боеприпаси на Русия.

Министрите внимателно приветстваха проект страните членки на Европейски Съюз да изпратят на Украйна муниции от същестуващите им ресурси, само че в това време приканиха съюза да проработи по-бързо по общи поръчки на снаряди, които биха ускорили производството им, съобщи Блумбърг. Българският длъжностен министър на защитата Димитър Стоянов е споделил, че страната ни взаимни поръчки на муниции от страните членки.

“Това, което е витално значимо е, че Украйна остро се нуждае от боеприпаси и ние би трябвало да увеличим производството в Европа ”, сподели пред кореспонденти в Стокхолм шведският министър на защитата Пал Йонсон, преди неофициална среща с неговите сътрудници. “Първата цел е да доставим от европеийската индустриална база, само че в случай че има други доставки от други страни, не мисля, че би трябвало да изключваме тази опция ”.

Европейската комисия предходната седмица разгласи предложение в три елементи незабавно да се изпратят боеприпаси на Украйна, по-специално 155-милиметрови артилерийски снаряди от съществуващи ресурси и поръчки в развой на осъществяване. Тя също прикани за сливане на поръчките към европейската отбранителна индустрия и даде обещание да предложи ограничения за редуциране бюрократичните спънки, които пречат на бранша да усили внезапно производството.

Освен че Украйна незабавно се нуждае от муниции страните членки би трябвало да попълнят запасите си, от които до момента са оказвали военна помощ на Киев. Украинските и съветските войски изстрелват по десетки хиляди снаряди дневно и се готвят за офанзиви през настъпващата пролет. Според Блумбърг, макар че Украйна изразходва мунициите си по-ефективно, тя въпреки всичко ги употребява по-бързо, в сравнение с европейската военна индустрия може да ги създава. 

Два съветски кораба са пренесли през януари от Иран в Русия през Каспийско море почти 100 милиона патрони и 300 000 артилерийски снаряда, съобщи през днешния ден " Скай нюз ", цитирайки неназован " източник от сферата на сигурността ".

В доставката са били включени и боеприпаси за гранатомети, минохвъргачки и картечници. Телевизията посочи, че не е могла да ревизира без значение размера на доставките и че съгласно някои специалисти количеството наподобява прекомерно огромно. Досега е известно, че Иран доставя на Русия своите самовзривяващи се дронове " Шахид 136 ". 

Предложението на Европейската комисия не обяснява по какъв начин биха били финансирани взаимни поръчки на муниции, от което се пораждат подозрения дали водачите на 27-те могат се подпишат под проекта ѝ на срещата си на върха в Брюксел на 23 и 24 март, отбелязва Блумбърг, базирайки се на неназовани дипломати.

За да насърчи незабавните доставки първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел се чака да предложи да се употребяват 1 милиард евро от нов фонд на съюза, наименуван " Европейски инструмент за мир ". Той би могъл да заплати до 90 на 100 от мунициите, които страните членки изпратят от личните си ресурси.  

Обаче без контракти за нови поръчки, да вземем за пример посредством взаимни покупки от страните членки, това може да се окаже незадоволително, с цел да пришпори промишлеността в съюза да форсира производството на боеприпаси. Агенцията показва, че европейската отбранителна индустрия от години е изправена пред лимитирани вложения и фирмите желаят контракти, преди да влагат в нови мощности индустриални линии, като се имат поради разноските.

Европейският инструмент за мир, механизмът, който Европейски Съюз сега употребява да покрива разноските на страните за оръжейни доставки на Украйна, може също да бъде употребен за директни покупки на боеприпаси, само че е евентуално това да изисква повдигане на тавана на неговия бюджет. Миналия декември страните членки се споразумяха да вдигнат този таван от 5,7 милиарда евро с още 2 милиарда евро и с опция да се прибяват още няколко милиарда на по-късен стадий.

Друг сериозен въпрос, по който страните членки би трябвало да се схванат, е дали финансирането да се употребява единствено за европейски компании или и американски и азиатски компании също биха могли да се възползват от него. Такова решение може да бъде добре пристигнало за Украйна, само че не би помогнало на европейското произвеждане.
Какво мисли за всичко това българското служебно държавно управление
България работи сполучливо с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се прави оценка деликатно в сходство с опциите на страната ни, заяви служебният министър на защитата Димитър Стоянов на неофициалната среща на сътрудниците си в Стокхолм, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки пресцентъра на Министерство на защитата.

Той напомни, че в изпълнение на решението на Народното събрание, военна техника и муниции са били транспортирани в Украйна по-рано тази година. 

Министърът означи, че, с изключение на с военно-техническата поддръжка, страната ни взе участие в задачата на Европейския съюз (ЕС) за даване на помощ в поддръжка на Украйна (EUMAM) с инструктори, които ще образоват украински военнослужещи на територията на страни членки на Европейски Съюз за потреблението на предоставеното в границите на задачата въоръжение и техника, както и с образование на бойни санитари на българска територия.

„ България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна и поддържа нейната европейска интеграция “, е декларирал Стоянов и е отбелязал ролята на Европейската организация по защита (ЕАО) за инициирането на съответни планове за взаимни публични поръчки.

„ Агенцията има опит и потенциал да извърши сполучливо тази задача. Смятаме, че планът за муниции на ЕАО е изключително подобаващ за обезпечаване на нужните муниции на Украйна и ние го поддържаме “, е споделил още министърът.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР