Европейските механизми за подпомагане на храни със защитени наименования представи

...
Европейските механизми за подпомагане на храни със защитени наименования представи
Коментари Харесай

Неков: 16 държави в ЕС популяризират специфичните си продукти с евро средства - ние не сме сред тях

Европейските механизми за подкрепяне на храни със предпазени наименования показа през днешния ден евродепутат Момчил Неков на конференция на тематика „ Храни с географски означения – благоприятни условия за локално развиване и достъп до нови пазари ” в границите на Международната селскостопанска галерия АГРА 2018 в Пловдив.
Момчил Неков показа данни по какъв начин посредством съфинансиране от Европейски Съюз разнообразни страни членки се възползват от опциите за разпространение на характерните си артикули в границите на сегашната Програма за развите на селските региони, като посочи, че за момента България не е една от тях.

„ Говорим освен за отбрана, а за имидж и стопански изгоди от популяризирането на тези артикули “, сподели евродепутатът.

По данни на Европейска комисия за разпространение на предпазените артикули в Италия са контрактувани над 90 млн. евро, във Франция над 30 млн. евро, в Испания над 50 млн. евро, а в прилежаща Гърция над 40 млн. евро.

Съфинансиране на Мярка 3 „ Схеми за качество на селскостопански артикули и храни “ в ПРСР на съответните страни от бюджета на Европейски Съюз.

„ Всяка година от бюджета на Европейски Съюз се заделят средстава, които се употребяват за промоция на характерни и обичайни артикули на вътрешния пазар и на трети пазари. За предходната година бюджетът беше 142 млн. евро, а за тази е близо 180 млн. евро, за през 2020 година да доближи 200 милиона. Има близо 10 милиона евро, които се заделят характерно за промоция на артикули с географски означения /ГО/. Има и други бюджетни пера, за които производители на артикули с Гражданско отделение също могат да аплайват. Това, което аз съм упорствал и по време на двустранни срещи с комисаря по земеделие Фил Хоган е това бюджетно перо да пораства “, сподели Неков.

В коментара си за икономическите изгоди от географските означения, Неков даде образец с българското розово масло, като съобщи: „ Една от огромните ми битки на европейско равнище беше предпазеното българско розово масло да влезе в двустранното комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Китай и съм задоволен, че има позитивен сигнал за това. Това ще отбрани от правна позиция неповторимия ни артикул от подправяне, а пазара от „ заливане “ с нискокачествени артикули.

Неков обясни какви са типовете отбрана на продуктите (Защитено название за генезис, Защитено географско напътствие и Храна с обичайно характерен характер) и изгодите от тях.

„ България към момента няма регистриран артикул в Защитено название за генезис, само че до няколко месеца чакаме позитивен отговор по отношение на Странджанския манов мед “, съобщи Момчил Неков. В категорията Защитено географско напътствие имаме регистрирани 2 продукта (Българско розово масло и Горнооряховски суджук), а в Храна с обичайно характерен темперамент са регистрирани 5 продукта (Филе „ Елена “, Луканка „ Панагюрска “, „ Кайсерован врат Тракия “, Руле „ Трапезица “, Пастърма говежда).

Момчил Неков описа и по какъв начин върви инициираната от него акция „ Да защитим българския усет “. В момента тече работа по приготовление на заявки за отбрана на обичайни български артикули, като Странджански чай; Куртовски розов домат; Реселешки воден лук; Еленски бут.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР