Европейските лидери в сряда се зарекоха, че няма да се

...
Европейските лидери в сряда се зарекоха, че няма да се
Коментари Харесай

Американският президент беше „в менюто” на вечерята в София


Европейските водачи в сряда се зарекоха, че няма да се оставят Тръмп да ги заплашва за нуклеарната договорка с Иран или за митата на износа на стомана.

На петчасова вечеря с кюфтета и биволски пържоли в българската столица София, 28те водачи предъвкваха суровата реалност, че президентът на Съединени американски щати, който постоянно работи непредвидено, наподобява повече като зложелател, в сравнение с като исторически съдружник, с който споделят полезности и политически цели.

Официално, водачите са в България, която сега държи европейското председателство, с цел да се срещнат с нациите на Западните Балкани за пръв път от 15 години, и да стартират партньорски начинания за притъпяване въздействието на Русия и Турция.

Ала ненадейно нападателните дейности на Тръмп през последните седмици – първо новите мита за експорт на стомана и алуминий, едномесечният период за договаряния с Брюксел, по-късно отдръпването му от нуклеарната договорка с Иран и възобновяване на глобите за Техеран – подтикнаха водачите да трансформират дневния ред.

Вечерята, на която трябваше да се концентрират върху нови дейни политики за цифрова иновация, въпреки всичко стартира с полемика за технологиите и беше доближат консенсус, че Европейски Съюз би трябвало да прави повече, в това число като сътвори европейски съвет по нововъведенията и като насърчава планове в сфери като изкуствения разсъдък, сподели длъжностно лице.

Фокусът обаче бързо се измести към бодливата тематика за Тръмп.
 Американският президент беше „ в менюто ” на вечерята в София Американският президент беше „ в менюто ” на вечерята в София / БГНЕС
Президентът на Европейската комисия Доналд Туск зададе тона на полемиката още преди вечерята, в изказване пред кореспонденти, когато тъмно означи „ с другари като тези, на кого му трябват врагове? ”

За да затвърди посланието, изказването на Туск беше стремително оповестено в Туитър, желания способ за връзка на Тръмп.

Двамата най-влиятелни водачи на Европейски Съюз, немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, които посетиха Тръмп във Вашингтон преди решението му за Иран да стане обществено, споделиха с сътрудниците си персонални усещания, които бяха разказани като „ доста реалистични ” и „ не доста оптимистични ” – изкусен опит да кажат, че не виждат вяра за възстановяване на трансатлантическите връзки в скоро време.

Диспутът за митата на стомана беше необикновен мотив за отвращение в европейските столици. На вечерята, водачите потвърдиха постоянно чуваната фраза, че „ Европейски Съюз няма да договаря с опрян в главата револвер. ” Те упорстват Тръмп да издаде непрестанно освобождение от наказателните мита, преди настоящето да изтече на 1 юни, и споделят, че в подмяна ще са подготвени да предизвикват договаряния, ориентирани към разрешаване на споделени проблеми.

Сред евентуалните тематики за полемика бяха: задълбочаване на енергийното съдействие, най-вече в областта на естествения газ; по-силно нормативно сътрудничество; обща работа по реформиране на Световната комерсиална организация, особено способи за разблокиране на уговорките към апелативния съд на СТО; и взаимно усъвършенстване на пазарен достъп до индустриални артикули, в това число коли, сподели длъжностно лице.

Лидерите държат на перманентното освобождение от митата като причина за такива договаряния и прибавиха, че всички договаряния ще целят „ да не бъде позволена комерсиална война ”.

За Иран, водачите поддържаха позицията на Франция, Германия и Англия – трите европейски сили, които спомогнаха за сключването на договорката, дружно със Съединени американски щати, Русия и Китай – да запазят съглашението до тогава, до момента в който Техеран съблюдава своите отговорности. Има консенсус сред водачите по отношение на отбраната на европейски компании от каквито и да били наказателни ограничения от страна на Вашингтон, като те са декларирали, че са подготвени да преглеждат ракетната стратегия и военния авантюризъм на Иран в Близкия Изток.
 Американският президент беше „ в менюто ” на вечерята в София Американският президент беше „ в менюто ” на вечерята в София / БГНЕС
Лидерите също по този начин бяха непреклонни в решението си да не престават да упорстват за съблюдаване на „ интернационалната система, учредена на правила ” – отражение на тяхното слисване, че Тръмп се отдръпна от договорката макар единомислещата резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който утвърди съглашението.

Вечерята се организира във високотехнологичен център, на фона на маслодайни рози. Домакините означиха, че масата е направена от картон, върху който водачите могат да оставят послания, които по-късно да бъдат изложени като част от галерия.

В сряда в Брюксел Антъни Гарднър, някогашен дипломат на Съединени американски щати за Европейски Съюз, сподели, че Тръмп поврежда трансатлантическите си връзки като цяло.

„ Година и половина от началото на мандата на Тръмп, можем да заключим, че връзките сред Съединени американски щати и Европейски Съюз ще бъдат доста, само че краткотрайно повредени в съвсем всички сфери, в които преди имаше съдействие, ” сподели той пред Европейския парламент. /БГНЕС

...............................

Дейвид М. Хершенхорн, "Политико"
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР