Европейските лидери трябва да водят твърда външна политика. Това каза

...
Европейските лидери трябва да водят твърда външна политика. Това каза
Коментари Харесай

Борисов препоръча твърда политика на европейските лидери

Европейските водачи би трябвало да водят твърда външна политика. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след среща с норвежкия министър-председател Ерна Солберг.

„ Това, че България се пробва да оказва помощ на Балканите, се прави оценка добре от нашите европейски сътрудници ", акцентира българският министър председател. „ Вариантите са два и през днешния ден говорихме обстойно – или Европейски Съюз и всички ние вършим нужното да придвижваме напред тематиката за Балканите, почвайки с инфраструктурата и надлежно всяка една от страните да си затваря главите и да си покрива критериите, които Европейски Съюз има. Народите на Балканите да видят, че Европейски Съюз ги е прегърнал и всеки с разнообразни стъпки да се планува напред. В противоположен случай, на едно мнение сме – популацията на Балканите застарява, няма кой да заплаща пенсии, идват популистки партии и тук става една територия на въздействие на Великите сили, една територия, която става парадайс за трафик на хора, опиати и всичко останало ", разяснява Борисов.

„ Лека бавно най-уважаваните сътрудници в Брюксел, а и тези, които употребяват общия пазар, като Норвегия, която е една от силите и най-развитите демократични страни в Европа, също се заинтересуваха, с цел да пристигна през днешния ден министър председателят на Норвегия и да се запознае с това, което вършим и да ни поддържа по всички и тематики – и за Турция, и за връзките по линия на НАТО, и за това, което се случва на Балканите, както и миграционния развой ", уточни министър председателят.

По думите му има три благоприятни условия, по които да се работи във връзка с мигрантския напън от страна на Европейски Съюз и те би трябвало да се отстояват от европейските водачи. „ На първо място ние сме длъжни да водим твърда външна политика и за процесите в света, които с гневна мощ сега се развиват, европейските ни водачи, освен да са доста твърди, само че и да вземат участие във взиманията на решения. Не може тези решения и войни да се водят отвън Европа, а всички пасиви да дойдат най-после в Европа ", уточни Борисов. „ На тези, които бягат от войните, ние като най-хуманната част на света, като същински демократи, сме длъжни да им окажем помощ. И трето – тези, които са стопански емигранти - да бъдат признати там, където ще са мечтани, където има потребност от тях ", добави той. „ По тази тематика с сътрудника министър председателят на Норвегия имаме цялостно схващане. Не може да се вкарват служащи или мигранти, от които при кучешки условия и минимално възнаграждение да се облагодетелстват трети страни. Това нито е хуманно, нито е признато за нас ", разяснява още министър председателят. „ Работим по тематиката, имаме подписани съглашения, само че още по-твърдо и по-съвместно ще се работи по нея ", увери той.

Българския министър председател напомни, че по стратегиите по Норвежкия механизъм страната ни получава 210 милиона евро. „ Близо половин милион, не са малко пари, и то поставени тук-там, където фактически най-добре да се усвоят от съответните институции ", означи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР