Европейските лидери стават все по-нетърпеливи към нежеланието на страните от

...
Европейските лидери стават все по-нетърпеливи към нежеланието на страните от
Коментари Харесай

ЕС става все по-нетърпелив заради нежеланието на Западните Балкани да направят реформи

Европейските водачи стават " все по-нетърпеливи " към нежеланието на страните от Западните Балкани да одобряват нуждата от промени за върховенството на закона и това заплашва възможностите им да се причислят към Европейския съюз до 2025 година, съобщи " Гардиън ".

" Във всички тези страни срещам известна опозиция да се адресират вярно въпросите, свързани с върховенството на закона. Това е наложително условие за Европейски Съюз ", съобщи еврокомисарят по политиката за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан по време на срещата на върха в Лондон в границите на така наречен Берлински развой.

" Прзнавам, че нашите страни членки стават все по-нетърпеливи по този въпрос, тъй като виждат, че това е от основно значение – битката против корупцията, медийната промяна и независимостта на правосъдната система ", акцентира еврокомисарят.

По думите му приемането на страни като Албания, Сърбия, Македония, Черна гора и Косово в Европейски Съюз съставлява късмет да се изнася непоклатимост към района, а алтернативата на статуквото просто ще докара до импорт на неустойчивост в Европейски Съюз.

Срещата в Лондон имаше за цел да приготви балканските страни за еврочленство, като форсира процеса на промени, ускори сигурността и задълбочи върховенството на закона. Англия искаше, домакинствайки среща, отдадена на разширението на Европейски Съюз, да покаже, че макар Брекзит остава ангажирана с Европа и нейната сигурност.

Македонският външен министър Никола Димитров, чиято страна реализира съглашение за името с Гърция и получи заричане за договаряния с Европейски Съюз до края на 2019 година, разяснява: " Крайната цел е да бъдем европейска народна власт, само че е извънредно време нашият район да поеме отговорност. Не разполагаме с лукса да изпуснем златната опция ".

За решението на Европейски Съюз да стартира договаряния с Македония и Албания идната година той изясни: " Бяхме заключени в чакалнята за известно време, само че в този момент тичаме след влака, въпреки да не сме напълно сигурни в каква посока ". Попитан дали Македония желае да се причисли към Европейски Съюз сега на напускането на Англия, Димитров отговори: " Може би тези, които са вътре, не помнят какъв брой студено е на открито ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4839)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР