Европейските лидери ще търсят отговорност и обезщетение от Русия за

...
Европейските лидери ще търсят отговорност и обезщетение от Русия за
Коментари Харесай

Решение на Съвета на Европа: Ще бъде създаден регистър на щетите от войната в Украйна

Европейските водачи ще търсят отговорност и обезщетение от Русия за войната ѝ в Украйна. На срещата си в Рейкявик, те показаха механизъм, с който да наблюдават загубите и вредите, нанесени от силите на Москва, предава. България бе показана от вицепрезидента Илияна Йотова.

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и английският министър-председател Риши Сунак бяха измежду тези, които подчертаха поддръжката си за Украйна на срещата, свикана от Съвета на Европа.

" В един миг войната на Русия против Украйна ще завърши. И едно нещо е несъмнено, Тя няма да приключи с победа за империализма на Путин. Защото ние ще продължим да поддържаме Украйна, до момента в който не бъде реализиран обективен мир ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц.

На срещата в Рейкявик беше показан нов Регистър на вредите - механизъм за вписване и документиране на доказателства и искове за вреди, загуби или пострадвания, настъпили поради съветската инвазия.

" Съветът на Европа още веднъж поема самодейността дружно с жертвите на експанзия, като основава интернационален указател на вредите, породени от съветската експанзия против Украйна. Призовавам всички страни да се придържат към него и да способстват интензивно за изработването му ", уточни френският президент Еманюел Макрон. 

Към срещата по видеовръзка се причисли украинският президент Володимир Зеленски. Той се възползва от опцията да разяснява изказванията на Киев, че е свалил съветски хиперзвукови ракети благодарение на американската система Пейтриът.

" Русия употребява балистични ракети, крилати ракети и дронове по едно и също време, рано сутринта на 16 май, с цел да затрудни изключително доста нашата защита при спасяването на човешки животи. Но всички животи бяха предпазени, всички ракети бяха свалени, в това число балистичните ", акцентира украинският президент Володимир Зеленски. 

Русия отхвърля съзнателно да нанася удари по цивилни жители при бомбардировките, макар че десетки градове бяха опустошени от нейните въздушни удари и артилерия от началото на нашествието през февруари предходната година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР