Европейските лидери ще се срещнат с китайските си колеги в

...
Европейските лидери ще се срещнат с китайските си колеги в
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС в Китай за среща на върха с високи залози, но с ниски очаквания

Европейските водачи ще се срещнат с китайските си сътрудници в Пекин за диалози, доминирани от различията сред блока и най-големия му стопански сътрудник по всички въпроси - от търговията до войната против Украйна.


Китай и Европейски Съюз усилиха дипломатическия си ангажимент тази година в опит да направляват възобновяване след пандемията и да възстановят разрушените връзки, като редица комисари на Европейски Съюз посетиха Пекин, с цел да възобновят разговора на високо ниво.

Блокът съобщи, че се надява срещите сред ръководителите на Европейски Съюз Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен и висшето управление на Пекин - първите им персонални срещи от повече от четири години - да дадат опция да се обсъдят области от общ интерес като изменението на климата и опазването на здравето.

Но те ще обиден и по-чувствителни тематики - от правата на индивида и продължаващите връзки на Пекин с Русия макар войната в Украйна до зейналата комерсиална бездна сред двете сили.

Фон дер Лайен предизвести тази седмица, че блокът " няма да търпи " този дисбаланс за неопределен срок.

" Разполагаме с принадлежности за отбрана на нашия пазар ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Пекин отвърна на удара, като съобщи, че напъните на блока да ограничи износа на чувствителни технологии за Китай, като в същото време балансира търговията, са " безсмислени ".

Европейските публични лица нееднократно са заявявали тази година, че се стремят да " дерисковат " икономическите си връзки с Китай, откакто войната в Украйна разкри енергийната взаимозависимост на континента от Русия.

Целта на Пекин през тази седмица ще бъде " да попречва или забави намаляването на риска на минимална цена ", съобщи на брифинг за медиите Гжегож Стец, анализатор в профилирания в Китай мозъчен концерн MERICS.

Пекин ще се опита " да сътвори имидж на виновен световен фактор и да успокои европейските участници по отношение на посоката на развиване на китайската стопанска система ", сподели Стец.

Но в навечерието на срещата на върха се появи новината, че Италия се е отдръпнала от огромната китайска инфраструктурна самодейност " Един пояс и веднъж ".

Министър-председателят Джорджа Мелони от дълго време се опълчва на присъединяване на Италия в самодейността, която мнозина преглеждат като опит на Пекин да си купи политическо въздействие - и чиито стопански изгоди за Рим са лимитирани.

В дневния ред на срещата на върха ще бъдат включени и бойните дейности сред Израел и Хамас, както и войната на Русия в Украйна.

Китай посрещна съветския водач Владимир Путин в Пекин през октомври, като президентът Си Дзинпин приветства тяхното " надълбоко другарство ".

Подобно другарство е малко евентуално в диалозите с водачите на Европейски Съюз, които съгласно един анализатор имат " нулево доверие " в Пекин.

" Малко евентуално е и двете страни да получат това, което желаят от другата страна ", съобщи Николас Бекелин, старши теоретичен помощник в Китайския център " Пол Цай " в Йейл.

Пекин съобщи, че срещата ще " изиграе значима роля в надграждането на предишното и навлизането в бъдещето ".

" Китай и Европа са сътрудници, а не противници, и общите им ползи надалеч надвишават разликите ", съобщи тази седмица представителят на външното министерство Ван Уенбин.

Графикът на Фон дер Лайен и Мишел в китайската столица ще бъде претрупан.

Ръководителите на Европейски Съюз ще се срещнат със Си към 11 ч. (03,00 ч. по Гринуич), след което ще има работен обяд.

След това те ще беседват с премиера Ли Цян, преди да участват на публична вечеря и конференция вечерта.

Европейците обявиха, че ще употребяват диалозите, с цел да призоват Пекин да употребява връзките си с Москва, с цел да я подтикне да приключи войната си против Украйна - въпрос, за който комисар Валдис Домбровскис предизвести тази година, че " въздейства на имиджа на страната ".

Макар че Пекин се въздържа от даване на военна помощ на Москва, той задълбочи икономическите си връзки, до момента в който западните сили се пробват да изолират Русия.

Войната в Близкия изток и напрежението към самоуправляващия се Тайван също ще заемат значимо място в диалозите, обявиха от блока.

И до момента в който международните водачи се срещат в Дубай, с цел да обсъдят бъдещето на планетата, Брюксел ще призове Китай - най-големият замърсител на парникови газове в света - да направи повече за понижаване на излъчванията.

Друга мъчителна тематика е автомобилният бранш, където Брюксел упреква Пекин, че дотациите за локалните компании подбиват цените на задграничните съперници.

През септември Фон дер Лайен разгласи публично следствие на дотациите, което Пекин бързо осъди. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР