Европейските лидери се събират тази вечер да обсъждат общ подход

...
Европейските лидери се събират тази вечер да обсъждат общ подход
Коментари Харесай

ЕК: Първите доставки на ваксини се очакват през април

Европейските водачи се събират довечера да разискват общ метод на Общността към пандемията. Основните тематики на срещата са взаимното признание на тестванията, изработването на общ метод към имунизациите, в това число разпределението им измежду страните-членки, универсални критерии кои ще са предпочитаните групи, които първи ще ги получат и други въпроси към следенето и наблюдението на инфектираните.

По-рано Европейската комисия разгласява набор от оферти за спомагателни ограничения за битка с пандемията, които ще лежат в основата на полемиката от водачите на Европейски Съюз. По-специално Европейска комисия прикани страните от Европейски Съюз да засилят обмена на информация по отношение на битката против пандемията, с цел да подхващат координирани санитарни ограничения и да споделят нови подходи, които се употребяват в разнообразни страни за битка с заболяването. Като част от следенето на контакти, Европейска комисия предложи да се сътвори единна Европейски Съюз „ система за регистрация на пасажери “, която би трябвало да се употребява за всички типове трансграничен превоз, в това число наложителното попълване на въпросник при прекосяване на границата с частни транспортни средства.

По отношение на имунизацията Европейска комисия към този момент е провела договаряния за предварителна поръчка на ваксини с 6 водещи западни компании и към този момент са подписани контракти с три от тях. Брюксел чака, че най-малко една от шест западни компании ще може да показа ефикасна ваксина до края на 2020 година и че промишлените доставки ще стартират на равнище от най-малко 20 милиона годишно до април. Според ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен имунизациите против първото потомство ковид ще обезпечат в най-хубавия случай 70 % възможност от имунитет, може би по-малко и този индикатор към този момент ще се смята за ефикасен от Европейски Съюз.

В редица страни в идващите дни влизат в действие нови ограничаващи ограничения в опит да се овладее подемът на COVID-19. Припомняме главните ограничавания:

- Още пет области в Испания , в това число Мадрид, оповестиха, че затварят границите си преди дългия уикенд на Вси Светии, с цел да лимитират разпространяването на болестта, предава Агенция Франс Прес. На 1 ноември испанците нормално посещават гробовете на умрелите си близки. Тъй като тази година 1 ноември се пада в неделя, понеделник също е почивен ден. На този празник нормално 6 млн. души пътуват, по тази причина държавното управление в Мадрид реши да затвори границите от петък до 2 ноември. Съседните области Кастилия и Леон и Кастилия-Ла Манча оповестиха, че подхващат същата стъпка до 9 ноември, когато също има дълъг уикенд. Отделно крайбрежните области Мурсия и Андалусия, които са известни дестинации за дълги уикенди, също оповестиха, че затварят границите си до 9 ноември.

- От на следващия ден Франция влиза в нова изолираност за да сведе новите случаи от 40 000 на 5000 на денонощие. Ограничава се излизането в радиус от 1 км от къщата и не повече от 1 час. Въвеждат се три типа пропуски: самостоятелен, служащ (от работодателя) и учебно заведение. Хората ще могат да напущат домовете си, с цел да вървят на работа, да посетят доктор, да окажат помощ, да пазарят. Забраняват се частните срещи и обществените събирания в страната за идващия месец. Детските градини, учебните заведения и лицеите ще останат отворени. Университетите минават в отдалечена форма на образование. Ограничава се придвижването сред районите, като се изключи интервала на връщане от почивка, обвързван с честването на Деня на вси светии. Търговските обекти, които не попадат в категорията на стоките от първа нужда, местата, където се събират огромен брой хора - питейни заведения, заведения за хранене ще бъдат затворени. Режимът ще бъде в действие най-малко до 1 декември.

- От 2 ноември Германия също влиза в едномесечен интервал на строги ограничавания. Затварят се хотелите, салоните за хубост, заведенията за хранене и питейните заведения, а учебните заведения и детските градини ще затворят единствено в районите с огромен брой инфектирани. Забранява се събирането на огромни групи на едно място, като хората могат да излизат единствено с членове на семейството, в което живеят. Позволява се да се събират до 10 души, само че единствено от две семейства. Търговията на дребно няма да бъде блокирана, при изискване че се спазват условията за хигиена, надзор на достъпа и се заобикалят опашките. Затварят се кина, театри, увеселителни центрове, панаири, концертни зали. Спортните уреди също няма да работят. В магазините не трябва да има повече от един клиент на 10 кв.м. Мерките ще важат до края на ноември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР