Европейските лидери се договориха за цялостен и по-гъвкав подход към

...
Европейските лидери се договориха за цялостен и по-гъвкав подход към
Коментари Харесай

След срещата в Брюксел: Евролидерите договориха нов подход към миграцията

Европейските водачи се договориха за повсеместен и по-гъвкав метод към миграцията, като всяка страна способства с каквото може за оправянето с нея. Киберсигурността също беше тематика в дневния ред от срещата на върха в Брюксел, не престават и мненията към несполучливите към този момент договаряния за Брекзит.

Повече детайлности за срещата в Брюксел вижте от кореспондента ни Десислава Апостолова.

Относно миграционния напън, евролидерите реализираха сделка да се търси метод за съглашение с страните от Третия свят, сходно на това, което към този момент е в действие с Турция.

Премиерът Бойко Борисов, който също участва на срещата, заяви, че още идващия вторник ще посети Египет и ще организира срещи на високо равнище.
Бойко Борисов, министър председател на България: Във вторник на най-високо равнище ще проведем срещи в Кайро по всички тези тематики, които би трябвало да се прегледат в два аспекта. На никоя страна не би й станало прелестно, в случай че кажеш - даваме ви мигранти, за което плащаме. Точно противоположното - би трябвало да има вложения и развиване, а те да демонстрират взаимност - за парите, които получават да държат хората на тяхна територия, тъй като в Египет има пет милиона мигранти.  Борисов в Брюксел: Миграционният напън към България идва от гръцката граница Борисов в Брюксел: Миграционният напън към България идва от гръцката граница
Миграционният напън към страната ни сега идва от гръцката граница.Това сподели в Брюксел министър председателят Бойко Борисов по време на срещата на върха, посв...

Освен миграцията друга значима тематика в Брюксел беше киберсигурността в Европа. Лидерите от Европейски Съюз се схванаха за въвеждане на наказания при сходни случаи, както и нови законодателни ограничения. Договориха се и да бъдат по-активни за дезинформацията онлайн, още повече, че следващата година предстоят евроизбори и са вероятни хакерски атаки.

Премиерът Бойко Борисов настоя в документа от срещата на върха да бъде включена и точка за Парижкото съглашение за климата, което би се отразило на България поради нездравословните излъчвания.
Бойко Борисов, министър председател на България: По тази тематика поради нездравословните излъчвания, поради нашите миньори, тези, които добиват въглища и изобщо нашата енергийна сигурност, която, в случай че не ме лъже паметта, близо 60% е въз основата на въглища, настоях доста да се запише това. Да не ни обиколят някъде без да се усетим, тъй като има страни, като Холандия, Финландия и други, които изрично упорстват.
Брекзит беше другата необятно обсъждана тематика, като този път оптимизмът беше повече. Лидерите са подготвени да удължат преходния интервал за Лондон, в случай че Великоброитания го изиска.
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Удължаване на преходния интервал евентуално ще има. Това е добра концепция. Не е най-хубавата, само че без съглашение ще е рисково и за Англия, и за Европейски Съюз.

Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет: Днес имам възприятието, че сме по-близо до дефинитивно решение, до съглашение. Но може би усещането ми е по-скоро прочувствено, а не рационално. Както знаете обаче, страстите имат значение в политиката.  Не е реализиран задоволителен прогрес в договарянията за Брекзит Не е реализиран задоволителен прогрес в договарянията за Брекзит
В договарянията за Брекзит няма реализиран задоволителен прогрес и по тази причина изключителна среща на върха през ноември няма да има. За това се схванаха държавнит...

И една любопитна детайлност от срещата в Брюксел - нощес хърватски публицист улови среща сред министър председателите на Белгия и Люксембург, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел, които се появиха в локално заведение за по бира и пържени картофки след срещата за Брекзит. По наша информация, люксембургският министър председател Ксавие Бетел е черпил останалите европейски водачи, тъй като е траял да бъде министър председател на страната си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР