Европейските лидери не успяха да постигнат съгласие за това кой

...
Европейските лидери не успяха да постигнат съгласие за това кой
Коментари Харесай

Европейските лидери не успяха да разпределят топ позициите в евроинституциите

Европейските водачи не съумяха да реализират единодушие за това кой ще заеме топпозициите в европейските институци. Срещата на върха стартира нощес и продължи близо 20 часа до през днешния ден на обяд. Лидерите се събират още веднъж на следващия ден в 11 часа брюкселско време.

Въпреки че се обсъждаха разнообразни конфигурации за постовете, до гласоподаване не се стигна. Премиерът Бойко Бориков опроверга първичната информация, че Кристалина Георгиева може да заеме поста ръководител на Европейския съвет. Евролидерите би трябвало да посочат ръководители на Европейската комисията, ЕП и Европейския Съвет, а също по този начин и висш представител по въпросите на външната политика и сигурността и началник на Централната банка.
Бойко Борисов, министър-председател: По принцип се пуснаха и Мария Габриел, и Кристалина Георгиева. Всички доста желаеха да има българин в тези имена, само че това, което оферират е висшият представител. Тази тематика на мен не ми е забавна, тъй като по този начин се губи комисаря. Вчера ви го споделих ясно, на няколко пъти го предлагаха, само че аз не го позволих. Кристалина Георгиева е за поста ръководител на Европейска комисия, тя има прелестна работа в Световната банка, тя не е без работа, с цел да ѝ търсим пост. За нея има смисъл и по тази причина много сътрудници я повдигнаха като тематика за ръководител на Европейската комисия. Трябва болшинство. И аз завоювах изборите преди четири пет години, само че Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия си направиха коалиция и сложиха Орешарски за министър председател. А ние бяхме първа политическа мощ. Помните ли? В същата догадка сме и сега. Левите и либералите дружно имат повече в сравнение с ЕНП и ние сме длъжни да вършим взаимни отстъпки ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР