Европейските лидери, които трябва да се видят в Брюксел следващите

...
Европейските лидери, които трябва да се видят в Брюксел следващите
Коментари Харесай

Защо фондът за възстановяване на Европа няма да работи

Европейските водачи, които би трябвало да се видят в Брюксел идващите седмици, разпореждат очакванията си на фонд за възобновяване в размер на 750 милиарда евро за избавяне на Континента от коронавирусната рецесия. Но това няма да е задоволително, написа " Политико ".

Що се отнася до задачата, за която той на първо място е предопределен - да помогне на Рим да се оправи с икономическия потрес от ковид и да промени траекторията на италианската политика, с цел да подсигурява по-добре дълготрайното си участие в еврозоната - фондът за възобновяване надали ще успее.

Фондът за възобновяване съставлява огромна крачка напред в развиването на Европейски Съюз. Това ще разреши доста повече заеми на ниво Европейски Съюз и доста преразпределение посредством безплатни средства на страни в Южна Европа, несъразмерно наранени от COVID-19. Италия да вземем за пример може да получи 8,5% от своя Брутният вътрешен продукт посредством безплатни средства и дълготрайни заеми - невиждана сума в 63-годишната история на Европейски Съюз.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел взе участие в редица интензивни двустранни диалози с водачите на Европейски Съюз. Високопоставени чиновници в Брюксел, участващи в процеса, разясняват, че атмосферата към диалозите " е по-добра от предстоящата ".

Отчасти това се случва, тъй като напъните на Мишел бяха съпроводени от дейната дипломация на немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Висши френски чиновници разясняват, че има " условно позитивни признаци " от Хага, основен конкурент на проекта.

И все пак тези, които се надяват, че проектът за възобновяване ще реши обстановката, съвсем несъмнено ще бъдат разочаровани.

Няма да бъде допустимо да се убеди Северна Европа да се съгласи на такова доста заемане (и разпределяне на средства) без постоянен развой на промени, използване и партньорска инспекция - развой, който Брюксел едвам в този момент стартира.

Това ще отнеме време. Съгласно актуалните проекти Италия няма да получи пари от фонда до края на 2021 година Значителните суми ще постъпват доста по-късно, през 2023 година - прекомерно късно, с цел да попречат на Италия да изпадне в дълбока криза и прекомерно високи равнища на обществения дълг.

Междувременно пандемията и политиката ще продължат напред. Освен че ще би трябвало се оправя с риска от втора вълна, италианският министър председател Джузепе Конте също ще би трябвало да се изправи против сложни районни избори, парламентарен референдум след лятото, както и възможното му обвиняване за ръководството на държавното управление на рецесията с COVID-19.

Ако Конте бъде заставен да употребява Европейския механизъм за непоклатимост, с цел да се оправи с краткосрочните пропуски във финансирането сигурно това няма да способства за вътрешната политическа непоклатимост. Движението 5Star, старши съдружен сътрудник на държавното управление, е изцяло разграничено по въпроса.

В средносрочен проект, защото възобновяване се случва по-бързо в Северна Европа, определенията за обстановката там ще се трансформират от тласък към пригаждане и натискът върху Брюксел ще е за налагане ново налагане на фискални правила.

Разочарованието евентуално ще нарасне и в Северна Европа, защото остава доста малко политически вкус за значими промени в Рим.

Вярно е, че държавното управление на Италия организира голям брой ежедневни срещи с стопански заинтригувани страни, с цел да реализира консенсус към новите промени, само че няма съвсем нищо, което да е осезаемо. Към сегашния миг най-обещаващото предложение включва понижаване на данъчната тежест върху труда, като да вземем за пример осигурителните вноски.

Междувременно, до момента в който извънредно дясната " Лига " на Матео Салвини изгуби известна мощ, към този момент остава най-популярната партия в Италия. Освен това от загубите на " Лига " се възползват основно по-малките, извънредно десни " Братя на Италия ".

Заедно с по-умерената " Форца Италия ", те групово резервират солидна преднина - задоволително, с цел да образуват държавно управление, в случай че изборите са през днешния ден. В дълготраен проект държавно управление, ръководено от Евроскептичната " Лига ", остава доста действителна опция.

Това е основен риск за пазарите - нещо, което фондът за възобновяване трябваше да планува, само че в настоящия му тип, това няма да се случи.

Прогнозата за държавното управление на Испания не е доста по-добра. Коалицията в Мадрид е държавно управление на малцинството и изисква поддръжката на няколко дребни партии, с цел да приема закони. Изграждането на консенсус по отношение на промените е съвсем невероятно. Всъщност, да правят отстъпка обратно е по-вероятно, защото " Подемос ", старши сътрудник на социалистите, се ангажира да спре промените за пазара на труда, въведени през 2012 година

В този подтекст би било неправилно да се разчита на поддръжка от Европейската централна банка за неопределен срок - даже в случай че инфлацията е малко евентуално да се повиши в скоро време.

Така че да, фондът за възобновяване съставлява значима стъпка за Европейски Съюз и еврозоната, подкрепяйки с по-здрава фискална конструкция. Но това ще е прекомерно малко, с цел да предотврати неравномерното възобновяване и няма да усъвършенства радикално краткосрочната, средносрочната или дълготрайната траектория на италианската политика - което в действителност е задачата.

За да се случи това са нужни съществени средства през втората половина на тази година. Това е упоритостта, за която Мишел, Меркел, Макрон и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен би трябвало да се приготвят за срещата на върха на Европейски Съюз след две седмици.
 Меркел разгласи война на отричащия обстоятелствата популизъм
Меркел разгласи война на отричащия обстоятелствата популизъм

Канцлерът изнесе тирада пред Европейския парламент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР