Европейските лидери искат да прекъснат връзката между растящите цени на

...
Европейските лидери искат да прекъснат връзката между растящите цени на
Коментари Харесай

АФП: Какво може да направи Европа, за да се справи с нарастващите сметки за електроенергия?

Европейските водачи желаят да пресечен връзката сред растящите цени на газа и сметките за електрическа енергия - цялостна промяна на енергийния пазар на Европейски Съюз, която стана неотложна след нахлуването на Русия в Украйна. Това оживление в целия континент на 27-те стопански системи на Европейски Съюз с разнообразни енергийни потребности и източници ще бъде дълъг и политически сложен развой, само че времето е малко, с цел да се предотврати зимна рецесия, предвижда Жулиен Жиро, организация " Франс прес ".

Защо системата изпитва усложнения?

Електрическата сила не може да се складира, за разлика от природния газ, тъй че производството и потреблението би трябвало непрекъснато да се балансират.

На пазара на Европейски Съюз цената на електрическата енергия се дефинира от цената на последния енергиен източник, употребен в отговор на търсенето - постоянно това е газова електроцентрала, защото тя може бързо да бъде пусната в употреба.

Системата се развива през 90-те години на предишния век, когато възобновимите енергийни източници като слънчевата и вятърната сила са скъпи и по-малко надеждни, а има на ниска цена и непрекъснат поток от газ. През годините възобновимата сила поевтиня, а газът нарастна - в началото постепенно, а по-късно внезапно откакто Москва стартира войната си в Украйна.

Докато държавите-членки на Европейски Съюз се борят да запълнят хранилищата с газ, Русия отговори на западната поддръжка за Украйна, като понижи доставките и провежда, както твърди, прекъсвания за поддръжка на газопровода. Цените се покачиха, даже в по-малко подвластните от газа страни, които разполагат с нуклеарни и възобновими енергийни източници. Миналата седмица цените на електрическата енергия за доставка при започване на 2023 година доближиха 950 евро за мегаватчас в Германия и 1300 евро във Франция - спрямо 85 евро предходната година.

Някои сили в Европейски Съюз от дълго време упорстват за промени. От предходната година Франция упорства цените на електрическата енергия да бъдат " отделени " от газа, тъй че потребителите ѝ да се възползват от огромната ѝ нуклеарна енергийна база. Испания е вложила обилни средства във възобновима сила, само че към момента вижда цените се основават на цената на газа. Но още предходната година Германия и дузина други столици на Европейски Съюз се противопоставяха на промяната, като смятаха, че пазарът поддържа нововъведенията и пази постоянните доставки. Сега това се трансформира и Германия ще бъде по-отворена към концепциите на Брюксел, когато министрите на енергетиката на Европейски Съюз се срещнат на 9 септември за " незабавни " спешни договаряния.

Какво възнамерява Брюксел?

Планът на Европейската комисия не е показан, само че нейният началник Урсула фон дер Лайен даде обещание както незабавна " незабавна интервенция ", по този начин и по-бавна " структурна промяна на пазара на електрическа енергия ".

Някои държави-членки започнаха свои лични краткотрайни ограничения за преодоляване на внезапно покачващите се цени, само че на равнище Европейски Съюз дълготрайният проект наподобява по-напреднал от незабавните ограничения за справяне с рецесията.

" Намираме се в подобен ценови скок, че той отвори политическо пространство ", съобщи за Агенция Франс Прес европейски посланик, говорейки при изискване на анонимност, с цел да изясни настоящите диспути. " Европейската комисия ще стартира оценка на въздействието през есента и можем да чакаме предложение до началото на идната година ", сподели той.

Това предложение може да одобри формата на законодателство на Европейски Съюз и следователно, както предизвестява Николас Бергманс от мозъчния концерн IDDRI, процесът на законотворчество може да отнеме до две години.

Какво може да се направи незабавно?

Преструктурирането на пазара на електрическа енергия на едро ще отнеме време, само че европейските бизнеси и семейства към този момент са наранени от възходящи сметки и държавните управления са подложени на напън да работят.

Правителството на Чешката република, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, желае да се вкара таван на цените на едро на природния газ, а Белгия желае да ограничи сметките за електрическа енергия.

Възможно е да се работи и в двете направления, съобщи дипломатът пред Агенция Франс Прес.

" Или ще понижим цената на газа, или ще създадем преходно обособяване ", сподели той. " Изборът евентуално е таван на цената на едро на електрическата енергия, само че концепцията за таван на цената на газа, който би понижил и цената на електрическата енергия, не е изоставена. "

Бергманс предвижда, че срещата през идната седмица ще даде на Европейската комисия политическа тенденция от страна на държавите-членки за посоката, в която да поеме.

„ Интересите се разминават според от енергийния микс на страната “, изясни той. „ Ограничаването на цената на електрическата енергия е доста по-лесно да се приложи в страни, които употребяват относително малко газ ".

Преводът е на БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР