Европейските лидери договориха пакет от санкции срещу Русия в 5

...
Европейските лидери договориха пакет от санкции срещу Русия в 5
Коментари Харесай

ЕС санкционира Русия в 5 области. Путин остава за следващия пакет

Европейските водачи договориха пакет от наказания против Русия в 5 основни области - финансовия, енергийния и транспортния браншове, надзор върху износа, възбрана за експорт на финанси и визова политика.

Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след траялия до ранните утринни часове през днешния ден ексклузивен Европейски съвет.

Този пакет от наказания е вторият, който ще бъде утвърден за тази седмица. Мерките против съветския президент Владимир Путин обаче останаха за трети пакет, който би трябвало да бъде утвърден скоро.

„ Путин избра да върне войната в Европа и сега сме очевидци на пълномащабна намеса в Украйна. Ние ще държим Кремъл виновен за това “, сподели тя.

И разясни, че с пакета от наказания се орязва достъпът на Русия до най-важните финансови пазари:

„ На прицел са 70 на 100 от съветския банков пазар, както и на основни държавни компании, в това число в областта на защитата. Тези наказания ще усилят разноските по заемите на Русия, ще покачат инфлацията и последователно ще подкопаят съветската индустриална база. На прицел е и съветският хайлайф, чиито депозити пречупваме, тъй че повече да не могат да крият парите си в данъчния европейски парадайс. “

• Забраната за експорт ще удари петрола, като направи невъзможна модернизацията на рафинериите в Русия, които й донесоха доход от 24 милиарда евро през 2019 година

• В глобите влиза и възбрана за експорт от Европейски Съюз на всевъзможни самолети за съветските авиолинии, както и елементи и съоръжение за тях. Това ще удари по основни браншове от стопанската система и свързаността, защото три четвърти от съветските самолети са издигнати в Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада.

• Ограничава се достъпът до основни технологии като полупроводници.

• Дипломатите и бизнесът към този момент няма да имат фаворизиран достъп до Европейски Съюз.

„ Светът се разсънва в подтекста на войната “, съобщи френският президент Еманюел Макрон, чиято страна сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Той добави, че глобите са ориентирани и против Беларус, която е съизвършител на съветския режим.

Макрон увери, че Париж ще даде на съдружниците си отбрана, която ще бъде и в границите на НАТО.

„ Франция ще продължи да играе напълно ролята си на поръчител за съдружниците от НАТО, като изпрати в Естония нов контингент, като форсира присъединяване си в ер полисинга над небето на Балтика от март, и също по този начин ще форсира разгръщането на войски в Румъния “, сподели той.

И Макрон, и Фон дер Лайен акцентираха, че Европейски Съюз е останал обединен в позицията си против дейностите на Кремъл, макар опитите му да внесе разделяне. Френският президент заяви, че е провел „ бърз, непосредствен и прям диалог “ с съветския си сътрудник Владимир Путин по молба на украинския президент Володимир Зеленски, която е била Русия да спре военните дейности. Резултат обаче не е имало.

Договореният тази нощ втори пакет от наказания бе неотложно изпратен до страните членки на Европейски Съюз. До 9 часа българско време през днешния ден те би трябвало да дадат своите мнения, в случай че имат такива. Два часа по-късно посланиците на 27-те страни би трябвало да се съберат за утвърждение на пакета. Следобед той ще бъде утвърден от външните министри на изключителния и третия от началото на сезмицата Съвет „ Външни работи “.

Първият пакет бе утвърден преди два дни. Той включва близо 400 души – депутати, хора от обкръжението на Путин отпред с министъра на защитата Сергей Шойгу, съветски банки и компании.

На Европейския съвет нощес са били разисквани и самостоятелни наказания против Путин. Те обаче остават за трети пакет.

За одобряването на наказания е належащо цялостно единогласие измежду 27-те страни членки. По тази причина някои от водачите спориха дали Русия а бъде изключена от платежната система SWIFT. Тази мярка би нанесла сериозен удар по финансите й. Някои страни като Германия и Италия обаче са срещу, защото посредством SWIFT се прави разплащането на доставките на газ от Русия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР