Европейските лидери бяха позитивни за постигнатото споразумение между Брюксел и

...
Европейските лидери бяха позитивни за постигнатото споразумение между Брюксел и
Коментари Харесай

Продължава срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел

Европейските водачи бяха положителни за постигнатото съглашение сред Брюксел и Лондон. Предстои то да бъде гласоподаване в английския парламент, а по-късно, в случай че бъде утвърдено, и в Европейския парламент. На вечеря тази европейските водачи разискват турската атака в Северна Сирия и договарянията за присъединение със Северна Македония и Албания.


Европейските водачи бяха положителни за постигнатото съглашение сред Брюксел и Лондон. То беше доста бързо утвърдено от тях. Не липсваха и страсти - доста от тях подчертаха, че мястото на Англия ще бъде непокътнато и в случай че в миналото тя реши да се върне още веднъж в Европейския съюз, вратите към нея ще бъдат отворени.

Сега съглашението би трябвало да бъде подкрепено от английския парламент. След срещата английският министър председател Борис Джонсън сподели, че този път се надява да реализира нужното болшинство. Ако бъде утвърдено от английския парламент, то ще би трябвало да бъде утвърдено и от Европейския парламент. Неговият ръководител Давид Сасоли разяснява, че това може да стане още идната седмица в Страсбург.
Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейската комисия: Това, което договорихме, е доста повече от съглашение, то е законов текст, който дава законова сигурност за проблемите, основани от Брекзит. Като цяло аз съм благополучен и си отдъхнах, че постигнахме съглашение. Но съм печален, тъй като Брекзит се случва.Доналд Туск - ръководител на Европейския съвет: В персонален проект това, което усещам през днешния ден, е почтено казано горест. Защото в сърцето си аз постоянно ще бъда за оставане в съюза и се надявам, че в случай че нашият английски другар някой ден реши да се върне, вратата ни постоянно ще бъде отворена.
Срещата на върха продължава. На вечеря европейските водачи разискват турската интервенция в Северна Сирия, както и блокирания развой на договаряния със Северна Македония и Албания.
Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Ние имахте толкоз искания към тях, изключително към Северна Македония, само че не бихме си разрешили да ги спрем да стартират договаряния и по-късно решаваме противоречивите въпроси. Над 70 пъти можехме да ги спрем, само че това ще бъде тежък удар за народите в тези страни, на които просто им споделяме - ние не ставате в този момент. В идващите 15 години съм уверен, че няма и да има подобен интервал.
Утре срещата на върха продължава с други значими тематики като битката с климатичните промени и многогодишната финансова рамка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР