Европейските лидери бяха позитивни за постигнатото споразумение между Брюксел и

Европейските лидери бяха позитивни за постигнатото споразумение между Брюксел и ...

Продължава срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел.


Европейските лидери бяха позитивни за постигнатото споразумение между Брюксел и Лондон. Предстои то да бъде гласуване в британския парламент, а след това, ако бъде одобрено, и в Европейския парламент. На вечеря тази европейските лидери обсъждат турската офанзива в Северна Сирия и преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания.


Европейските лидери бяха позитивни за постигнатото споразумение между Брюксел и Лондон. То беше много бързо одобрено от тях. Не липсваха и емоции - много от тях подчертаха, че мястото на Великобритания ще бъде запазено и ако някога тя реши да се върне отново в Европейския съюз, вратите към нея ще бъдат отворени.

Сега споразумението трябва да бъде подкрепено от британския парламент. След срещата британският премиер Борис Джонсън каза, че този път се надява да постигне необходимото мнозинство. Ако бъде одобрено от британския парламент, то ще трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент. Неговият председател Давид Сасоли коментира, че това може да стане още следващата седмица в Страсбург.
Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Това, което договорихме, е много повече от споразумение, то е законов текст, който дава законова сигурност за проблемите, създадени от Брекзит. Като цяло аз съм щастлив и си отдъхнах, че постигнахме споразумение. Но съм тъжен, защото Брекзит се случва.Доналд Туск - председател на Европейския съвет: В личен план това, което чувствам днес, е честно казано тъга. Защото в сърцето си аз винаги ще бъда за оставане в съюза и се надявам, че ако нашият британски приятел някой ден реши да се върне, вратата ни винаги ще бъде отворена.
Срещата на върха продължава. На вечеря европейските лидери обсъждат турската операция в Северна Сирия, както и блокирания процес на преговори със Северна Македония и Албания.
Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Ние имахте толкова претенции към тях, особено към Северна Македония, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори и след това решаваме спорните въпроси. Над 70 пъти можехме да ги спрем, но това ще бъде тежък удар за народите в тези държави, на които просто им казваме - ние не ставате сега. В следващите 15 години съм убеден, че няма и да има такъв период.
Утре срещата на върха продължава с други важни теми като борбата с климатичните промени и многогодишната финансова рамка.

Източник: bnt.bg