Европейските компании инвестираха големи суми в иранския енергиен сектор ©

...
Европейските компании инвестираха големи суми в иранския енергиен сектор ©
Коментари Харесай

Вашите санкции и нашите компании

Европейските компании вложиха огромни суми в иранския енергиен бранш

© Reuters Още по тематиката
По моя метод или по никой метод

Тръмп пробва да убие иранската нуклеарна договорка, без да има проект Б
10 май 2018
Решението на Тръмп за Иран: Какви са вариантите пред президента на Съединени американски щати

Европейските съдружници се съмняват, че Вашингтон ще остане в нуклеарното съглашение
8 май 2018 Притесненията на Брюксел са, че търговия за милиарди евро и хиляди работни места могат да бъдат застрашени от американските наказания. Изборът е превдварително решен за огромните компании, чиито интервенции в Съединени американски щати са доста по-важни за бизнеса им, в сравнение с покупко-продажбите с Иран. " Имаме дълг да създадем всичко, каквото можем, с цел да защитим нашия европейски бизнес, изключително дребните и междинните предприятия ". С тези думи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде начало на подновяването на законодателство, което да разреши на европейските компании да продължат бизнеса си с Иран, макар че американският президент Доналд Тръмп разгласи излизането на Вашингтон от нуклеарното съглашение с Техеран и връщането на глобите.

Т.нар. блокиращ статут е от 1996 година и е основан, с цел да заобиколи рестрикциите на Съединени американски щати против Куба, само че в никакъв случай не е употребен. Новата версия на мярката, която да защищити европейския бизнес от санкции и да разреши обезщетения за засегнатите компании, би трябвало влезе в действие преди 6 август, когато ще стартират да работят възобновените американски наказания.

Притесненията на Европейски Съюз са, че търговия за милиарди евро и хиляди работни места могат да бъдат застрашени, и по тази причина обмисля способи за избавяне на взаимните покупко-продажби с Техеран. Въпреки тази позиция обаче някои от най-големите европейски компании, които побързаха да стартират бизнес с Иран след сключването на нуклеарното съглашение, в този момент са принудени да избират сред вложението там и комерсиалните връзки с Вашингтон. Това прибавя още един фронт на конфликта сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, които спорят и за американските мита върху алуминия и стоманата.

Контрамерките на Европейски Съюз

Във вторник Техеран остро подлага на критика Вашингтон, който съобщи, че ще наложи " най-твърдите наказания в историята " против Иран. Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини също нападна Белия дом, като уточни, че нуклеарното съглашение няма опция. И даде обещание, че Европейски Съюз ще се придържа към него, в случай че Техеран продължава да съблюдава своите задължения.

След сключването на сделката с Иран през 2015 година някои от най-големите компании в Европа като Airbus, Peugeot и Renault започнаха да вършат бизнес с ислямската република. Но в този момент са разтревожени, че интервенциите им със Съединени американски щати могат да пострадат, в случай че не се изтеглят от Иран. През 2017 година износът на Европейски Съюз към Иран е бил към 10.8 милиарда евро, а вносът от страната към блока - 10.1 милиарда евро. Стойността на вноса е близо двойна спрямо 2016 година, като множеството артикули, идващи от иранска страна, са свързани с силата – над 75% са нефт и други горива. Една от огромните покупко-продажби, която сега е застрашена, е тази с френския енергиен колос Total за над 4 милиарда евро. Целта й е да помогне на Техеран да развие най-голямото газово поле в света, само че Total разгласи, че ще ограничи интервенциите си, в случай че Вашингтон не й даде изключение от глобите.

При представянето на " блокиращия статут " Европейска комисия уточни, че Европейският парламент и страните членки могат да заявят възраженията си, само че мярката може да бъде задействана и по-рано, в случай че има нужната поддръжка. Брюксел също по този начин разгласи започването на развой по позволяването на Европейската капиталова банка да дава заеми на планове от Европейски Съюз в Иран. Освен това европейските държавни управления ще бъдат насърчавани да проучат опцията за еднократни прехвърляния до Иранската централна банка, с цел да могат управляващите да получат своите свързани с петрола доходи.

Не всички обаче са уверени в успеваемостта на този метод. " Съществуват съществени подозрения по отношение на законовата мощ на " блокиращия статут ". Затова Shell и други европейски компании със обилни интервенции в Съединени американски щати избират да упорстват за американско изключение случай за случай ", показва разбор на английската Военновъздушни сили. Бизнесът е нащрек, защото Вашингтон не се е колебал да постанова огромни санкции на банки за реализиране на ирански транзакции, в това число на HSBC и Loyds. През 2014 година френската BNP Paribas беше ударена с санкция от 9 милиарда $. Сега администрацията на Тръмп загатва, че са вероятни изключения за компаниите, работещи с Техеран, само че за момента няма детайлности кой вероятно ще може да се възползва.

" Европейските дипломати са наясно, че техните контрамерки могат да имат лимитирано въздействие в отбраната и убеждаването на мултинационалните компании да останат в Иран ", обобщава разбор на Financial Times. Пред изданието Джейсън Хънгърфорд, съучастник в правната компания Norton Rose Fulbright, разяснява, че чака множеството бизнеси да продължат да приоритизират съобразяването със Съединени американски щати: " Преди, когато огромни неамерикански компании е трябвало да избират сред спазването на " блокиращия статут " на Европейски Съюз и спазването на глобите на Съединени американски щати, те са избирали глобите на Съединени американски щати съвсем всякога. "

Тук финансовият тласък е доста значим. Според специалистите директните заплащания към Иранската централна банка могат вероятно да бъдат ефикасни за по-малките европейски рафинерии, които нямат значително интернационално наличие. Но огромните компании, чиито интервенции в Съединени американски щати са доста по-важни за бизнеса им, в сравнение с покупко-продажбите с Техеран, ще бъдат внимателни. Освен това Европейски Съюз се въздържа от по-твърд метод, включващ ответни ограничения против американски компании, като френският президент Еманюел Макрон съобщи, че никой не желае комерсиална война с Вашингтон поради Иран.

Атака посредством SWIFT

Сблъсък обаче може да има по отношение на световната банкова система, изключително в случай че Съединени американски щати задвижат проектите си да изключат Техеран от нея. Може би най-бързият метод това да стане е да спре иранският достъп до платежната система SWIFT. Очерталите се разлики сред Вашингтон и Брюксел не значат безусловно, че Европейски Съюз ще резервира ислямската република в механизма. Ако Тръмп желае да упражни напън, той може да разгласи, че членовете на борда на SWIFT нарушават американските наказания, в случай че не изключат Иран. Дори и да реши, че не желае да стига до борба с Европа по отношение на платежната система, той може да блокира достъпа на Техеран до световното банкиране, като разгласи, че всяка непозната конструкция, работеща с ислямската република, не може да прави бизнес със Съединени американски щати.

Ако Вашингтон е изцяло подготвен да санкционира Европейски Съюз и да изолира Иран от интернационалните финанси, евентуално ще успее. Това обаче може да има цена. Демонстрацията на безпардонна мощ във връзка с SWIFT евентуално ще насърчи поддръжката за различна система в международен мащаб. Русия и Китай така и така не крият желанието си за такава система, с цел да бъдат отвън американските банки и валута.

На доктрина в спора с Вашингтон Европейски Съюз има още един ход – обособяването на своя банка, подкрепена от европейските институции, която да улесни евровите вложения и търговия в Иран. За това обаче ще би трябвало политическо единение, което сега липсва.

" С такива другари кой се нуждае от врагове ", разяснява предходната седмица от София по адрес на Тръмп ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. С образци като митата върху стоманата, излизането от иранската нуклеарна договорка и оповестеното отдръпване от парижкото климатично съглашение той е прав. Лошото е, че Европейски Съюз няма положителни варианти за справяне с американския президент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР