Европейските коледни базари тази година са по-скромни заради енергийната криза

...
Европейските коледни базари тази година са по-скромни заради енергийната криза
Коментари Харесай

Тази година коледните базари в Европа ще са по-скромни

Европейските коледни базари тази година са по-скромни поради енергийната рецесия и климатичните промени - отстраняват се сезонните ледени пързалки, а светлините са включени за по-кратко време, написа " Гардиън ".

Когато тази седмица бъдат отворени обичайните базари във Франция и Германия, в доста градове като Париж те ще замръкват часове по-рано от нормално.

Но локални политици обявиха, че въпреки всичко би трябвало да предложат някакъв тип празничен дух, с цел да издигнат по думите им мрачното въодушевление на фона на войната в Украйна и възходящите разноски за живот.

Западният френски град Тур ще размени известната открита коледна ледена пързалка с пързалка за ролери. Поддържането на задоволително студена пързалка е коствало на частния оператор 15 хиляди евро за електричество през 2020 година и 7500 евро предходната година, откакто размерът ѝ е бил понижен.

" Изглеждаше малко отклоняване от естественото да има открита ледена пързалка, когато температурата тук по Коледа е 10-15 градуса от няколко години ", сподели Мартин Коен, заместник-кмет, отговарящ за енергетиката и околната среда. " Изглежда, няма смисъл да резервираме леда непременно, единствено с цел да поддържаме чувството за Коледа. "

Той добави, че с световното стопляне градовете във Франция " би трябвало да одобряват, че Коледа към този момент не е картината на сняг, лед и огромни коледни елхи. Ще запазим каквото можем, тъй като имаме потребност от магическата, празнична страна на Коледа, само че някои детайли би трябвало да се развият. "

Градът постоянно се е снабдявал с голямата си коледна елха от покрайнината, само че се вижда, че боровете към този момент не порастват толкоз добре в региона заради покачващите се температури и сушите.

Мюлуз, в Източна Франция, напомня директивата на френското държавно управление за понижаване на потреблението на сила, с цел да се избегнат спирания тази зима. Преди коледната му елха светеше всеки ден от 10 сутринта, " с цел да сътвори атмосфера ". Сега елхата и коледните светлини на града ще бъдат включвани в 17:00 часа като всекидневно " събитие ". Благодарение на по-малкия брой светлини и по-краткото им включване ще се употребява 35% по-малко сила.

Страсбург, прочут като френската " столицата на Коледа ", има най-големия коледен базар в страната, който беше обиден от офанзива през 2018 година и по-късно анулиран през 2020 година поради COVID-19. Всички светлини са LED с ниска консумация, тази година броят им е понижен и няма да светят по едно и също време. Чаши за многократна приложимост ще се употребяват за греяното вино.

Германски градове като Регенсбург, Мюнхен и Бамберг - където коледните базари са магнит за туристите - редуцираха часове, в които ще има осветяване. В Бремен, където коледното осветяване нормално е включено от края на октомври до края на февруари, тази година ще работи от 20 ноември до 31 януари. В Дюселдорф светлините ще бъдат включени пет часа дневно вместо 15.

Много немски градове въобще заобикалят ледените пързалки: Бад Нойенар, тежко обиден от наводнението през лятото на 2021 година, ще има първия си коледен базар след бедствието, като ще има пързалка за ролери.

" Имаше дълъг спор в Германия дали въобще би трябвало да се организират коледни базари тази година ", сподели Франк Хакелберг от немската асоциация на работещите в панаирите. " В последна сметка спечелихме разногласието, тъй като успяхме да покажем, че потреблението на електрическа енергия на глава от популацията на коледния базар е по-ниско, в сравнение с в случай че хората останат у дома. Може да е малко дръзка теза, само че в прочут смисъл коледните базари икономисват сила. "

Той означи, че множеството немски коледни базари от години са осветени с LED светлини, които изискват към 90% по-малко електрическа енергия от елементарните крушки с нажежаема жичка. Въпреки това Хакелберг сподели, че доста базари тази година ще включват светлините си едвам след рухването на нощта, а не когато отварят следобяд. Някои като коледния базар в централния град Фулда ще остават затворени в понеделниците и няма да отварят до обед, по-късно от предходни години.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР