Европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да

Европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да ...

Борисов предлага товарите от ЕС за Турция да влизат с български камиони.


Европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка. Това ще предложи премиерът Бойко Борисов на заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе в четвъртък вечерта, обяви той по време на инспекция с вътрешния министър Младен Маринов на военното летище "Узунджово", което от петък става буферен паркинг за тежкотоварните автомобили, пътуващи за Турция.

Министър-председателят отбеляза, че Турция счита само България за сигурна страна и не изисква от българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.Заради засилените мерки за сигурност срещу разпространението на коронавируса, на граничните пунктове на България с Турция от дни има километрични опашки, където стоят шофьори без храна и вода.

"Над 400 тира повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем да ги спираме на нашите външни граници. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-големият контролнопропускателен пункт между Европа и държави от третите страни, в случая Турция", коментира министър-председателят.

Източник: mediapool.bg