Европейските избори вече не само чукат на вратата, те са

...
Европейските избори вече не само чукат на вратата, те са
Коментари Харесай

Идентичността на ЕС е в криза

Европейските избори към този момент освен чукат на вратата, те са прекрачили прага на къщата ви с единия крайник. Ще влязат умерено на 26 май, без значение дали ще упражните правото си на глас, или не. Ако не гласуваме, вероятността идващите български представители в Европейския парламент да са значително избрани от платен и/или корпоративен избор, се усилва доста.

За всяка партия, изключително за ръководещите от ГЕРБ и опозицията от Българска социалистическа партия е от извънредно значение какъв ще бъде резултатът от тези избори. За ГЕРБ - с цел да затвърдят позицията си отпред на страната и да изкарат най-малко един цялостен мандат, за Българска социалистическа партия - с цел да покажат и потвърдят, че са опция на настоящето ръководство и имат заем на доверие от обществото.

Въпросът с европейските избори не е единствено вътрешен. Страните - членки на Стария континент ще гласоподават за своите 751 представители в Екологичен потенциал от 23 до 26 май (различно за всяка държава). Дискусиите за бъдещето на Европейски Съюз са изострени още от мигрантската рецесия, само че през днешния ден те към този момент могат да имат своя действителен изразител в лицето на бъдещите групи в Народното събрание. Европейските структури разпростряха сериозна интернет акция за значимостта навръх тези евроизбори. Платформата thistimeimvoting ( " Този път ще гласоподавам " ) се занимава извънредно с разпространение на смисъла да се гласоподава. Регистриралите се в платформата могат да вземат участие виртуално в полемики, да слагат свои въпроси или да споделят мнение. Например, Мирослав от Словакия споделя: " Европейските избори са значими освен за бъдещето на Европа, само че и за нашето бъдеще в нея. " И е прав. Страницата на Европейския парламент във Facebook демонстрира клип, озаглавен Choose Your Future - European Elections 2019, с подзаглавие на български " Днес се раждам аз. Как ще наподобява светът, когато порасна? ". Клипът показва гледната точка на бебе, което се ражда през днешния ден и се вълнува по какъв начин ще наподобява нашият свят на следващия ден.

Най - сериозното безпокойство на двете огромни партии в Европейски Съюз - ЕНП и ПЕС е, че националистическите обединения ще съумеят да образуват внушителна по брой депутати група в Европейския парламент. Партията на Найджъл Фарадж (Великобритания), която напълно недсмусмилено се назовава " Брекзит ", води в социологическите изследвания в положителната остаряла Англия; Националният фронт на Марин Льо Пен във Франция също набира скорост - от 22 до 24% демонстрират изследвания, т.е, изпреварва партията на президента Макрон; Лигата на Матео Салвини в Италия е друга част от огромната игра, която може да докара до образуването на националистическа супергрупа в идващия Европарламент.

Защо се стигна до тук ли? Защото Европа, която се основава на независимост на личността, на словото, на мисълта, на толерантността, Европа, която съблюдава и зачита законите и правата на всички, не помни някои от тези съществени полезности. Да си напомним случая в Кьолн на Нова година 2016. Как тогава бяха предпазени правата на измъчваните дами? Следващата година в Берлин просто оповестиха, че ще отделят зона единствено за дами на площада за Нова година. Това, в случай че е пълноправие, отбрана на права и недискриминация, здраве му кажи. Ами абсурдът със полово насилваните в продължение на години девойки в британския град Телфорд, Обединено кралство? Властите са мълчали, съгласно думи на депутатка от консерваторите, тъй като причинителите са от пакистански генезис и е имало опасения, че при ограничения, упваляващите ще бъдат упрекнати в ксенофобия. За полезности като права ли говорехме...?

В допълнение, Европейският съюз се занимава със наказания против Русия и я упреква във вътрешна интервенция, която няма с какво да потвърди. Същевременно, Съединените щати напълно намерено обявиха на европейските страни, че в случай че строят " Северен поток - 2 ", ще наложат рестрикции на компании от Европейски Съюз. Всеки самичък може да реши кое е вътрешна интервенция и кое е празнодумство.

Европейският съюз сега е в рецесия на идентичността. Не може да нарушаваш правата на едни, с цел да прокламираш какъв брой търпелив и отворен си към други. Няма по какъв начин жителите на Европейски Съюз да имат вяра на обичайните популистки обещания, като в това време виждат по какъв начин част от града им се е трансформирала в гето, в което никой не смее да влезе. Все едно Мария Габриел, говорейки за цифровизация пред баба Донка, която взима погрешно - ляво 200 лева пенсия и не може да си купи медикаментите...Различни светове.

Европа би трябвало още веднъж да бъде обществена, обективна и правова. Такава, каквато привличаше останалите отвън Европейски Съюз страни, които даже и при неспособност за пълноправно участие, ставаха асоцииран такъви. Европейският съюз има опцията да бъде същински индивид на световната стопанска система. На действителната геополитика също. Необходими са политическа воля и управнически решения на неговото управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР