Европейските избори ще покажат какво е нивото на киберсигурността в

...
Европейските избори ще покажат какво е нивото на киберсигурността в
Коментари Харесай

Изборите ще покажат нивото на киберсигурността в ЕС, смята Цветанов

Европейските избори ще покажат какво е равнището на киберсигурността в Европейски Съюз. Макар и за някои жители европейският избор да не е най-важната или забавна тематика, извънредно значимо е по време на тях гласът на хората да бъде предпазен. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов по време на конференция на тематика „ Киберсигурността в Европейския съюз: способи да отговорим на все по-нарастващите закани “, която се организира през днешния ден в София.

„ Ако системите за сигурност на страните в Европейски Съюз бъдат пробити по време на изборите, това ще значи, че е налице недостиг в способността ни да защитим националната си сигурност “, означи Цветанов. Той регистрира като позитивен образец основаните в някои членки на Европейски Съюз министерства, борещи се с дезинформацията. „ За страдание, към този миг ние нямаме такова звено, което да противодейства на подправените вести и всекидневно биваме облъчвани. Може би към момента не сме готови и за хибридните офанзиви, които някои страни като Русия всекидневно вършат “, изясни ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

Цветан Цветанов насърчи провеждането на такива кръгли маси и не изключи опцията от тях да произлязат оферти за законодателни промени. „ Онлайн средата се трансформира всекидневно. Все повече благоприятни условия и услуги се оферират. Остава обаче въпросът дали всичко е контролирано и можем да сърфираме безвредно в интернет. Непрекъснато пада възрастовият предел на децата, които са дейни онлайн. Именно поради нежната им възраст обаче, те са изложени на доста опасности. Това ни задължава непрестанно да обясняваме евентуалните закани “, уточни той.

По думите му същинско благосъстояние за България е да има еврокомисар, чийто сектор е директно обвързван с киберзащитата и киберсигурността. Според Цветанов, когато е налице координирана работа сред българските институции и интензивно партньорство с Мария Габриел и Европейска комисия, това може да даде добавена стойност в работата на страната по обезпечените на киберсигурността, която е неизменима част и от националната сигурност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР