Европейските избори наближават, предизборната кампания е в разгара си, а

...
Европейските избори наближават, предизборната кампания е в разгара си, а
Коментари Харесай

Герб изпреварва БСП, сочат нагласите на избирателите в навечерието на евровота

Европейските избори наближават, предизборната акция е в разгара си, а претендентите да седнат на депутатските столове в Брюксел се надпреварват да насочат политически послания, с които да завоюват доверието и поддръжката на гласоподавателите. В тази връзка БГНЕС подбра резултатите от изследванията на няколко социологически организации, които демонстрират настройките измежду обществото в навечерието на изборите за нов състав на Европейския Народното събрание.

13 партии, 8 обединения и 6-ма самостоятелни претенденти ще премерят сили на изборите за Европейски парламент на 26 май
Според проучване на „ Алфа Рисърч “ на финала на предизборната акция ръководещата партия ГЕРБ води с към 5% над главния си конкурент Българска социалистическа партия. Според организацията през последните седмици, залагайки на акция на триумфите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ съумява да обезврежда в електорален проект вредите от имотните кавги. Дни преди вота ръководещите се употребяват с поддръжката на 31.1% от решилите да гласоподават против 26.6% за Българска социалистическа партия. Според „ Алфа Рисърч “ относителната тежест на вота за социалистите понижава и все още за това могат да бъдат откроени няколко аргументи, водещата измежду които е, че те не са съумели да наложат в акцията нови тематики, отвън тази за предварителните избори.

Според организацията Движение за права и свободи предстоящо и обичайно активизира последователите си в последните дни преди вота и приключва акцията като трета политическа мощ с поддръжката на 13.9% от решилите да гласоподават.

Вътрешна македонска революционна организация резервира позициите си от преди месец и с 6.0% от твърдо решилите заема четвъртата позиция. Сериозната конкуренция в патриотичната ниша идва не толкоз от НФСБ и Атака, които завършват акцията с изравнени позиции от по 2.0%, а от „ Воля “. Партията на Мерешки бележи значителен растеж в акцията от 4.9%.

Сред колебаещите се до последно са и десните гласоподаватели, които са съществена електорална база на „ Демократична България “. В края на акцията обединяването сред ДСБ, „ Да, България ” и „ Зелено придвижване ” получава 4.2% поддръжка измежду решилите да гласоподават. Така, наред с Вътрешна македонска революционна организация и ВОЛЯ, Демократична България резервира шансове за мандат в Европейския парламент.

Сходни проценти за двете най-големи партии, само че с по-минимална преднина на ръководещите, дава „ Тренд “. Според организацията за листата на ГЕРБ с лидер Мария Габриел биха дали своят вот 31,5% от интервюираните, а за тази на Българска социалистическа партия отпред с Елена Йончева – 30,4%.

Според „ Екзакта “ пък равни дялове – от по 42% от гласоподавателите на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия имат намерение да гласоподават преференциално. Според техните данни за ГЕРБ ще гласоподават 32.4%, за Българска социалистическа партия – 27.3%, за Движение за права и свободи – 13.3%. Четвърта политическа мощ е ВМРО-БНД с 6.5%, пета е „ Воля-Българските родолюбци “ с 4.5%, следвани от Демократична България с 4.3% и Атака с 2.0%, които се изравняват с „ Патриоти за Валери Симеонов “, „ Коалиция за България “ получават 1.8%.

„ Медиана “ обобщава, че единствено три партии сигурно ще вкарат евродепутати – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Според организацията обаче да се предвижда кой ще бъде победител в борбата сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ на идните евроизбори е невероятно с методите на социологията, защото разликата сред двете противостоящи си партии е 1,3% в интерес на ГЕРБ – или в рамките на така наречен стохастична неточност. Освен дребната разлика, проучването записва цялостно включване на всички „ секрети “ механизми за влияние върху гласоподавателите – пазаруване на гласове и корпоративен избор. Около една четвърт от гласоподавателите (22 %) оповестяват, че в тяхното обитаемо място действат системи за пазаруване на гласове или насила върху гласоподавателите. Всеки осми гласоподавател (12%) споделя, че той персонално е бил обект на такова влияние. 14% от гласоподавателите пък са склонни да откликнат на „ пазарното “ търсене и да продадат своя глас за 50 лева

Данни от ново проучване на международната асоциация “Галъп интернешънъл ” демонстрират, че въпреки и обединени в привързаността си към Европейски Съюз, европейските гласоподаватели са разграничени в упованията си за бъдещето на Съюза. Гражданите във Англия остават надълбоко разграничени по въпроса за „ Брекзит “. От друга страна болшинството от интервюираните от двете страни на Ламанша, са единни в страховете си, че в Европа може да има „ резултат на доминото “, т.е. в случай че Англия напусне, да я последват и други. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР