Европейските избори, които се състоят от 23 до 26 май,

...
Европейските избори, които се състоят от 23 до 26 май,
Коментари Харесай

Избирането на ръководителите на ЕС - уравнение с няколко неизвестни

Европейските избори, които се състоят от 23 до 26 май, ще слагат началото на процеса по номиниране на претенденти за петте най-висши поста в Европейския съюз - предмет на разгорещени пазарлъци сред страните членки.

Правилата бяха открити през 2014 година под натиска на Европейския парламент, само че предстоящото намаляване на двете огромни политически фамилии, които до момента преобладаваха в него - консерваторите от Европейската национална партия (ЕНП) и социалистите - евентуално ще усложнят нещата.

Един противоречив нов тип

Всяка група е определила собствен кандидат, " водещ претендент ", за ръководител на Европейската комисия. Още вечерта на 26 май, когато станат ясни резултатите, политическото семейство, излязло отпред, ще стане основен кандидат за поста. Неговият претендент обаче ще би трябвало да получи поддръжката на ръководителите на Европейския съюз и безусловно болшинство от депутатите в европарламента, което значи 376 гласа. Това се чака да докара до интензивно спорене.

Държавните и държавните ръководители ще се произнесат на среща на върха на Европейски Съюз на 20 и 21 юни, с цел да може европарламентът да гласоподава през юли.

През 2014 година германката Ангела Меркел, британецът Дейвид Камерън, холандецът Марк Рюте и шведът Фредрик Рейнфелд се пробваха да образуват малцинство за блокиране на това предписание. Медийна акция на тематика " Меркел предава демокрацията " обаче принуди канцлера да се откаже.

Враждебността към правилото за " водещия претендент ", проявена от френския държавен глава Еманюел Макрон, подхранва спекулации за допустимо номиниране на външен претендент.

Първата висша фигура, която се избира

Първият пост, който ще бъде запълнен, ще е този на ръководителя на Европейския парламент. Гласуването ще се състои по време на тържествената първа сесия на новия парламент при започване на юли. Картите ще са напълно открити, а съюзите ще са решаващи, защото през май 2019 година огромната коалиция ЕНП - социалисти от 2014 година няма да разполага с болшинство.

Втората сесия на Народното събрание, планувана за средата на юли, ще бъде отдадена на избора на ръководител на еврокомисията. След това определеният ръководител ще би трябвало да сформира собствен екип, всеки член на който ще бъде изслушан в Европейския парламент с риск да бъде отритнат.

Европарламентът ще гласоподава новия състав на комисията на сесията си през октомври. Новият изпълнителен орган ще встъпи в служба на 1 ноември.

През 2014 година екипът, образуван от някогашния министър председател на Люксембург, консерваторът Жан-Клод Юнкер, едвам не беше отритнат.

През 2019 година би трябвало да бъдат попълнени още три значими поста: ръководител на Европейския съвет (инстанцията, която съставлява държавите), висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността и президент на Европейската централна банка.

През 2014 година не се избираше президент на ЕЦБ, което даде опция на Италия да има двама свои представители на висши позиции - Марио Драги като началник на ЕЦБ и социалистката Федерика Могерини, на която беше поверена европейската дипломация. По време на мандата Италия си обезпечи още една водеща роля в лицето на Антонио Таяни, който след оспорвана борба завоюва поста ръководител на Европейския парламент.

И жена, и баланс

Номинациите за тези три длъжности (председател на Европейския съвет, висш представител за външната политика и президент на ЕЦБ) са в пълномощията на европейските ръководители. Те обаче са обвързани с редица условия: един от висшите постове би трябвало да заеме жена, също така би трябвало да има баланс сред огромни и дребните страни, както и сред старите и новите членове на съюза, включили се през 2004 година

Както и през 2014 година, договарянията ще стартират на изключителна среща на върха на 28 май - два дни след обявяване на резултатите от европейските избори. Председателят на съвета, полякът Доналд Туск, ще получи пълномощия за договаряне по номинациите преди срещата на върха на 20 и 21 юни. През 2014 година се наложи да бъде свикана изключителна среща на високо ниво в края на август за номинирането на Доналд Туск като ръководител на съвета и на Федерика Могерини отпред на европейската дипломация. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (451)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР