Европейските избори бяха честни, спокойни и успешни, е оценката на

...
Европейските избори бяха честни, спокойни и успешни, е оценката на
Коментари Харесай

ЦИК: Цената на глас с машинно гласуване е цели 59 лева - неоправдано скъпо е

Европейските избори бяха почтени, спокойни и сполучливи, е оценката на ръководителя на Централната изборна комисия (ЦИК) Стефка Стоева пред депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси, представена от БГНЕС.

Специално място в разбора на ЦИК бе отделено на машинното гласоподаване, каквото се организира в 3000 секции на страната. Оказва се обаче, че едвам 7,59% от всички дали своят вот са пуснали вота си машинно. Данните демонстрират още, че единствено 27,7% от гласоподавателите в секциите с машинно гласоподаване са избрали да го употребяват, а останалите 72,3% са предпочели обичайна хартиена бюлетина.

„ Тези данни сочат, че цената на един глас с машинно гласоподаване, предвид на броя на гласоподавателите и разноските за наемане на машините, узаконяването им, пазарно изследване, образуване на социална поръчка, систематизиране на секциите на инцидентен принцип, както и спомагателното заплащане на членовете на СИК с машинно гласоподаване, възлиза на към 59 лв.. Цената на един глас с хартиена бюлетина е 0,77 лева “, посочи Стефка Стоева.

Резултатите сочат още, че във 146 секции, избрани за машинно гласоподаване, няма нито един гласоподавател, който да го е предпочел. В 295 от секциите пък машинно са дали своят вот под 10 гласоподаватели. В 77 секции са открити несъответствия сред данните от машинното гласоподаване и попълнените в протокола цифри за разпределението на гласовете по кандидатски листи. 1139 са секциите, с открити същите несъответствия, само че във връзка с разпределението на преференциите. „ Като цяло близо 40% от протоколите на СИК с машинно гласоподаване съдържат неточности при отчитането на действителните гласове или на преференциите. Важното е обаче, че тези несъответствия, в тези избори, изрично не водят до смяна на резултатите от изборите, както при систематизиране на мандатите, по този начин и при пренареждане на кандидатските листи съгласно преференциите “, посочи ръководителят на изборната комисия.

Стефка Стоева бе безапелационна, че ниският % на възползвалите се от машинния избор демонстрира, че тази форма на гласоподаване е безпричинно скъпа. „ Много евентуално е тази цена да е още по-висока за идните локални избори, за които законодателят планува да се гласоподава машинно към този момент в 6 000 секции, или в 67% от секциите в огромните обитаеми места “, добави още тя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР