Европейските избиратели като цяло потвърдиха прогнозата, че искат промяна. И

...
Европейските избиратели като цяло потвърдиха прогнозата, че искат промяна. И
Коментари Харесай

За мъдрия български избирател, дето все някой успява да го излъже

Европейските гласоподаватели като цяло потвърдиха прогнозата, че желаят смяна. И съумяха да я наложат. Е, посоката на тази смяна явно няма да съвпадне с очакванията на едни и страховете на други, най-много тъй като предизвестието за задаващо се национал-популистко цунами се оказа пресилено. Така или другояче, за положително или неприятно, Европейският парламент към този момент няма да е същият.
" Шамар ", само че за кого?
В България, за положително или неприятно, смяна не се обрисува. А заслугата за това е освен и даже не толкоз на партиите (на някакви техни дейности или бездействия), колкото на гласоподавателите. Тук нямам поради другите партийни пристрастия, отразени в изборните резултати, при които също няма смяна - четири години по-късно те се повтарят съвсем безусловно. Нямам поради и релативно ниската изборна интензивност. По този мотив сантименталната позиция за българския гласоподавател гласи, че по този начин „ най-голямата партия “ (на негласувалите) е блъснала „ пестник на политическата класа “. Според по-прозаичната позиция, тази „ партия “ се дели на две съществени категории: едните не ги е грижа или изобщо не схващат какво става, а другите или не желаят смяна, или в случай че я желаят, не схващат, че по този начин в действителност гласоподават за статуквото, против което роптаят. Тъй че не е ясно кой в края на краищата отнася „ шамара “.
Тук имам поради други, ясно показали се на тези избори настройки и присъщи особености на обилни групи от българските гласоподаватели, които са по-дълбоки и трайни от партийните желания.
Бащицата и страната хранилница
Може би най-яркото доказателство за неналичието на смяна е фактът, че ръководещата партия - и по-точно нейният водач - съумя да обърне акцията и изхода от изборите с най-старите и най-изтъркани номера за предизвикателство на предизборни халюцинации. При това приложени върху гласоподавателя в невиждани до момента дози и излъчени нонстоп онлайн: ленти, инспекции и първи копки; автомагистрали, пътища, спортни зали, лечебни заведения и заводи; фотоси, обятия, печени агнета, майтапи, пожелания, обещания и пари за всеки, който го спре и си изиска.
И номерът отново мина безотказно, за кой ли път. Далеч съм от мисълта, че това е единствената причина за изборния триумф. Но във всеки случай част от него се дължи и на ширещата се обвързаност към визията за страната като хранилница и за положителния всевластен бащица, който еднолично може да реши всеки проблем. И който се грижи за народа, тъй като е част от него.
Цената на жилищата и цената на бензина
Заради тази обвързаност човек може изобщо да не забележи или пък елементарно да елементарни „ дребните “ провинения на властта. На ръководещата партия и до момента доста пъти ѝ бе прощавано. Никога обаче ударът не е бил толкоз тежък, колкото в навечерието на тези избори с разкритията за имотните измами на нейни водещи фигури. Но ето, че отново съумя да се измъкне незасегната, без никакви забележими вреди за изборния резултат.
Заслуга за това има и друга присъща специфичност на част от гласоподавателите. Романтичната визия за тях в този случай споделя, че те в действителност са доста ядосани. И предизвестяват, че повече амнистия няма да има. Според по-прозаичната позиция, тези хора изобщо не се впечатляват от злоупотребите на властта. Затова и ниските цени на жилищата ѝ не са мотив за особени безредици, още по-малко пък за митинги. За разлика от цените на горивата да вземем за пример, поради които предходната година мнозина се канеха да подвигат гражданска война.
А кой да брани България от тях?
Знаейки добре това, претендент за евродепутат намали цената на бензина на личните си бензиностанции в деня за размисъл, с цел да помогне на гласоподавателите да създадат правилния избор. Преди това пък ги излъга, че ЦИК щяла да му затвори бензиностанциите и аптеките по време на акцията, макар че тя въобще няма такива пълномощия. Той не стопира да громи ръководещите, само че постоянно гласоподава дружно с тях. На 9 май се снима на Червения площад в Москва, а след това - с водачите на европейската последна десница в Милано (което, прочее, не е толкоз странно). „ Най-големият патриот “, съюзил се с тези, които, в случай че можеха, незабавно биха изхвърлили България от Европейски Съюз.
Очевидните несъгласия, присъщи за него, не му попречиха преди две години да влезе в Народното събрание. В Европейския парламент не съумя за малко, само че пък събра цели 70 хиляди гласа. А други, сходни на него, съумяха. Техният номер е да раздухват подправени страхове и ненавист, като си измислят и сочат мислени врагове, а след това настояват, че „ бранят България “. Истинският проблем е, че няма кой да брани България от самите тях. Защото забележителна част от българските гласоподаватели редовно демонстрират податливост да имат вяра на измислици и небивалици, да се хващат на откровени нелепости и да се припознават в пръкващите се отвред карикатурни спасители, които другояче не са в положение да решат нито един действителен проблем на обществото.
Избиратели или крепостни селяни?
В същото време самите тези спасители служат доста добре като чучело в ръцете на други свои „ сътрудници “ (услугата е взаимна), които също се хранят от „ страхуването “. Докато настояват, че се борят за свободата им, те са трансформирали друга група гласоподаватели в нещо като крепостни селяни - с цел да ги накарат да гласоподават под строй и да не се впечатляват от необяснимото благосъстояние на своите избраници, които по избори ги навестяват с черните си джипове и многолюдната си защита.
Мъдър и непогрешим - или беззащитна жертва?
Романтичното становище за българския гласоподавател гласи, че той постоянно си знае работата. И в никакъв случай не бърка, тъй като е умен. Също като народа.
Но това не му пречи непрестанно да се оплаква и да се изживява като беззащитна жертва на политиците, които все съумяват да го излъжат, макар безпогрешния му усет и пословичната му мъдрост. Ето това гласи по-прозаичната позиция.
 
Автор : Ясен Бояджиев, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР