Европейските институции постигнаха частично политическо споразумение по Европейския фонд за

...
Европейските институции постигнаха частично политическо споразумение по Европейския фонд за
Коментари Харесай

В ЕК се споразумяха частично за Европейския фонд за отбрана

Европейските институции реализираха отчасти политическо съглашение по Европейския фонд за защита. Очакванията са с този фонд да се подтиква новаторската и конкурентоспособна отбранителна индустриална база и да способства за стратегическата самостоятелност на Съюза. Това следва да бъде публично утвърдено от Европейския парламент и от Съвета, гласи известие на Европейска комисия.

Еврочиновниците се съгласиха единствено взаимни планове от три страни по специфични критерии да могат да употребяват ресурсите на Фонда за защита.

На днешното съвещание в Брюксел бе реализирано съглашение по някои основни детайли.

Фондът ще поддържа целия цикъл на промишлена разработка на отбранителните произведения - от научните проучвания, създаването на прототипи до узаконяването.
Фондът ще финансира планове за взаимни проучвания, най-вече посредством разпределяне на безплатни средства.
Отвъд стадия на научни проучвания и планиране, на който стадий е допустимо финансиране до 100 %, средства от бюджета на Европейски Съюз ще бъдат разполагаем, с цел да допълват вложенията на страните членки посредством съфинансиране на разноските за създаване на прототипи (до 20 %) и обвързваните с това действия по изпитване, окачествяване и узаконяване (до 80 %).
Фондът ще дава тласъци за планове, предвиждащи трансгранично присъединяване от страна на многочислените дребни и междинни предприятия и сдружения със междинна пазарна капитализация във веригата на доставки в защитата, като дава по-високи проценти на финансиране.
Проекти в подтекста на европейското непрекъснато структурирано съдействие (ПСС), в случай че дават отговор на изискванията за допустимост, могат да получават съфинансиране с спомагателен бонус от 10 %, само че финансирането няма да е автоматизирано.
Проектите ще бъдат определяни в сходство с отбранителните цели, контрактувани от страните членки в границите на общата външна политика и политика на сигурност, и по-специално в подтекста на проекта за развиване на качествата (ПРС), само че районните и интернационалните цели, да вземем за пример в границите на НАТО, може също да се вземат поради.
Само взаимни планове, предвиждащи присъединяване на минимум три отговарящи на изискванията субекта от най-малко три страни членки или асоциирани страни, по принцип ще могат да употребяват тези запаси.
Най-малко 4 % и най-вече 8 % от бюджета ще бъдат заделени за дисруптивни високорискови нововъведения, които ще укрепят софтуерното водачество на Европа в дълготраен проект и нейната самостоятелност в региона на защитата.
По принцип единствено субекти, които са открити в Европейски Съюз или в асоциирани страни и върху които не упражняват надзор трети страни или правни субекти от трети страни, дават отговор на изискванията за финансиране. Дъщерни предприятия в Съюза на сдружения от трети страни ще могат по изключение да бъдат допускани до финансиране при избрани условия, тъй че да се подсигурява, че няма да бъдат застрашени ползите на Европейски Съюз и на страните членки в региона на сигурността и защитата. Субекти, открити отвън Европейски Съюз, няма да получават финансиране от Европейски Съюз, само че могат да вземат участие в планове за съдействие. По този метод Европейски Съюз не изключва никого от прилагане на запаси от Европейския фонд за защита, само че дефинира условия за приемане на финансиране, които са сходни с тези, с които сдруженията от Европейски Съюз се сблъскват на пазарите на трети страни.
Предварителното политическо съглашение, реализирано от Европейския парламент, Съвета и Комисията в границите на тристранните договаряния, следва да бъде публично утвърдено от Европейския парламент и от Съвета.

Бюджетните аспекти на бъдещия Европейски фонд за защита са предмет на цялостното съглашение по отношение на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз, който бе препоръчан през месец май 2018 година

Припомняме, в политическите насоки от юни 2014 година ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер изведе като приоритет укрепването на сигурността на европейските жители.

Създаването на Европейския фонд за защита бе оповестено в речта на Юнкер за положението на Съюза през 2016 година

Основите за реализирането на фонда бяха оповестени в границите на сегашния бюджетен интервал на Европейски Съюз, който приключва през 2020 година За първи път в европейската история Европейски Съюз предизвиква европейското съдействие в региона на защитата с бюджетен пакет от 590 милиона евро (90 милиона евро за научни проучвания през интервала 2017—2019 година и 500 милиона евро за създаване на съоръжение и технологии през интервала 2019—2020 г.).

Сътрудничеството за научни проучвания в региона на защитата към този момент се материализира, пишат от Европейска комисия.

" Сред първите съглашения за разпределяне на безплатни средства по линия на бюджета за 2017 година е научноизследователският план Океан2020, който сплотява 42 сътрудници от 15 страни от Европейски Съюз и подкрепя задачите за морско наблюдаване, като за задачата в осъществяваните от флотата интервенции ще се употребяват безпилотни летателни апарати и безпилотни подводници ", осведомят от Европейска комисия.

Очаква се до седмици от Европейска комисия да разгласят идващите взаимни научноизследователски планове в региона на защитата по линия на бюджета за 2018 година и да показват работната стратегия и последна покана за показване на оферти в границите на оставащия бюджетен транш за 2019 година

Съобщава се, че Европейска комисия е почнала работа с страните членки за финансиране на взаимни промишлени планове в региона на защитата. До седмици Комисията ще одобри първата работна стратегия по отношение на Европейската стратегия за промишлено развиване в региона на защитата (EDIDP) за съфинансиране на взаимни промишлени планове в региона на защитата по линия на бюджета на Европейски Съюз за интервала 2019—2020 година

С тези две пилотни стратегии през юни 2018 година Комисията предложи същински европейски фонд за защита, чийто бюджет възлиза на 13 милиарда евро, по линия на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз. Той ще обхване както научните проучвания, по този начин и развиването на отбранителните качества.

Очаква се Европейският фонд за защита да добавя други стратегии на Европейски Съюз, препоръчани от Комисията, и по-специално заделения за Механизма за свързване на Европа специфичен бюджет от 6,5 милиарда евро. Целта е да се усъвършенства стратегическата транспортна инфраструктура в Европейски Съюз, тъй че тя да дава отговор на условията за военна подвижност, както и препоръчаната нова стратегия за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт Европа ", чийто бюджет възлиза на 100 милиарда евро.

Предложеният от Комисията през юни 2018 година като част от Дългосрочния бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021—2027 година Европейски фонд за защита е част от тези начинания за подсилване на потенциала на Европейски Съюз за отбрана на неговите жители.

Според заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който дава отговор за работните места, растежа, вложенията и конкурентоспособността, Европейският фонд за защита ще помогне на страните членки да извлекат по-голяма стойност от парите на данъкоплатците.

Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и МСП, добави че Фондът ще предизвиква софтуерните нововъведения и съдействието в европейския бранш на защитата. Очакванията са Фондът да разполага с авангардни и оперативно съвместими отбранителни технологии и съоръжение в нови области, като да вземем за пример изкуствения разсъдък, криптирания програмен продукт, технологиите за безпилотни летателни апарати или сателитните връзки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР