Европейските институции не бързат с позициите си за случващото се

...
Европейските институции не бързат с позициите си за случващото се
Коментари Харесай

Брюксел е сляп и глух за вълненията в България

Европейските институции не бързат с позициите си за протичащото се в България. Правят се на нещо като неутрални или напряко на заплеснат за над 40 дни антиправителствени митинги с гледище за оставка. В същото време не престават да повтарят какъв брой са значими върховенството на закона и битката с корупцията.

Протестиращите в София и в други български градове упрекват Европейския съюз в бездейност. Според тях министър председателят Бойко Борисов е комфортният състезател, с който Брюксел не бърза да се раздели, тъй като не се знае кой ще пристигна. На процедура евроинституциите вършат това, което умеят най-добре - да следят, да приканват и когато към този момент нещата напълно ескалират, тогава да се намесват. Това, несъмнено, не е персонално отношение към България, а мълчалив принцип във вътрешната и външна политика на общността. Реакциите от европейската столица идват съвсем постоянно след тези на Съединените щати, Русия и Китай. Брюкселските служители постоянно са последни. Техния най-великодушен жест към митинга у нас до момента беше да призоват за спазването на правата на стачкуващите и дейностите на полицията да бъдат законосъобразни.

"Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни митинги в страните от ЕС; страните имат право да подхващат съответните законосъобразни полицейски дейности за запазване на публичния ред. Националните правни системи наблюдават за спазването на правата​ ", разгласи Европейската комисия, когато служители на реда и жандармеристи разчистиха протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна.

Същевременно страната бе призована да продължи с използването на нужните промени, изключително във връзка с независимостта на правосъдната власт и за битката с корупцията: "Това наше мнение остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдаване на върховенството на закона ще даде опция на комисията да продължи работата с България. Еврокомисията работи на основата на механизми, които наблюдават непрекъснатите провокации пред върховенството на закона. Не отвръщаме взор от събитията в България, с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона ".

Толкова!

Широко затворени очи

На 35-тия ден от началото на антиправителствените митинги пред посолството на Германия в София се състоя проява под надпис „ Масово затваряне на очи “.

"Искаме да знаем по какъв начин се съвместяват претенциите за върховенството на закона, които съпътстват всяка европейска инструкция към България, с необятно затворените очи на европейския политически хайлайф за неговите сътрудници от ГЕРБ ", попитаха стачкуващите.

Събитието откри сериозен отзив в немските медии. Водещата теза бе, че българите към момента чакат Европейски Съюз да им помогне да се избавят от това, което те назовават мафия: картела от олигарси, свързани и с проведената престъпност. Но към този момент на всички стана ясно, че Брюксел не се интересува изключително от събитията в България и продължава да й отпуска пари. От бюджета на Европейски Съюз до 2027 година тя ще получи 29 милиарда евро, съвсем двойно повече средства по отношение на предходния програмен интервал. За страната са планувани 16.7 милиарда евро от бюджета (грантове), 7.7 милиарда евро от Фонда за възобновяване (грантове) и 4.55 милиарда евро от Фонда за възобновяване (заеми). Когато помощта беше оповестена министър председателят Борисов благодари на по-първите хора в общността и като в някаква сатирична пиеса тъкмо той подсети, че пари има, само че е нужна бистрота и господство на закона.

Хелене Кортлендер от фондация "Фридрих Еберт " е уверена, че сътрудниците от Европейски Съюз са наясно по какъв начин държавното управление на Борисов използва европейските фондове, просто тъй като трайните злоупотреби са прекомерно явни. Само че „ Брюксел с наслада се оставя да го лъжат и продължава да заплаща ", разяснява тя.

Според Клеменс Ференкоте от мрежата обществено-правни медии в Германия ARD българският митинг е ориентиран основно против министър-председателя, който за протестиращите въплъщава симбиозата сред власт, олигархия и продажност. Част от българите, продължава тя, са уверени, че корупцията се е инфилтрирала в цялата страна.

Цвете спрямо Орбан

Едно от обичаните неща на Бойко Борисов е да се снима до европейските водачи, да демонстрира какъв брой са му близки, да им приказва на дребни имена и да ги прегръща, когато му разрешат. Така в профил наподобява, че той е индивидът на Брюксел, всички го обичат и постоянно получава това, което желае. Борисов грее от благополучие, когато европейските сътрудници му споделят Бойко, а самият той назовава Ангела Меркел „ кака “.

Евролидерите виждат в лицето на Борисов комфортен, прогнозируем сътрудник. Винаги се е старал прецизно да съблюдава напътствията и страната ни даже се отличи с добра финансова дисциплинираност, което не може да се каже примерно за Италия и Испания. За институциите в Брюксел е значимо, че Борисов и партията му са проевропейски сътрудник, че спомагаха в разрешаването на казуса с миграцията и държат затворена европейската външна граница. Етническото напрежение в България е необичайност, а стратегиите за интеграция на ромите изобилстват, нищо, че от тях няма никаква изгода. Българският министър-председател и държавното управление му добродушно се съобразиха с Еврокомисията, когато тя реши, че "Южен поток " не трябва да се строи, а и с куп други неща. Затова в Брюксел и в Берлин царува тишина за митингите и рецесията у нас. Голяма работа, че техният човек нещо за задните им елементи приказвал, псувал като преносвач, управлявал като фелдфебел и му снимали чекмеджето. Законите са си закони, но къде в Европа не покрадват, няма връзкарство, лобиране за свои хора или далавери...? Пък и малко ли са й на Европа личните проблеми, коронавирусът нанесе задоволително вреди.

"Европейските партийни фамилии мъчно се оправят с проблематични членове в своите лични редици. Идеологическите разлики неведнъж са големи, само че в това време всички гласове, които могат да се съберат в Европейския парламент, са значими. Много нерешително и едвам след премного провокации ЕНП заприказва в прав текст против „ Фидес “ на Виктор Орбан. В съпоставяне с „ Фидес “, ГЕРБ на Борисов е напряко за образец ", счита Хелене Кортлендер. И е изцяло права. В България почтените хора бяха потресени, когато водачът на ЕНП Манфред Вебер назова Борисов "борец против корупцията ". Очевидно в Европа са по-наясно по тази тематика от българските жители или са безпардонни, нагли двуличници.

Така или другояче, европейците все по-малко имат вяра на Брюксел и няма изгледи тази наклонност скоро да се промени.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР