Европейските и латиноамериканските страни, събрали се в Монтевидео на първо

...
Европейските и латиноамериканските страни, събрали се в Монтевидео на първо
Коментари Харесай

Международната контактна група за Венецуела призовава за свободни президентски избори

Европейските и латиноамериканските страни, събрали се в Монтевидео на първо съвещание на интернационалната контактна група за Венецуела, приканиха за " свободни президентски избори в тази страна ", съобщи Агенция Франс Прес.

Групата приканва да се създаде общ интернационален метод за поддръжка на спокойно, политическо, демократично и напълно венецуелско решение на рецесията, което да изключва потреблението на мощ. Решението би трябвало да бъде открито чрез свободни, транспарантни и пораждащи доверие президентски избори в сходство с венецуелската конституция. Това се споделя в заключителната декларация на групата след нейната среща. Декларацията бе подписана от всички участници в срещата без Боливия и Мексико.

Международната контактна група ще изпрати техническа задача във Венецуела, която ще помогне за доставката на филантропична помощ и ще поддържа произвеждането на нови избори допустимо най-скоро, се добавя документа, съобщи ДПА.

Международната контактна група след 90 дни ще оцени напредъка в уреждането на рецесията във Венецуела, съобщи посланик номер едно на Европейски Съюз Федерика Могерини след края на срещата на групата, съобщи ТАСС.

Тя посочи, че 90-те дни не са период за производство на избори. По думите й след приключването на 90-те дни участниците в групата ще се срещнат и ще оценят обстановката в страната, ще вземат решение за по-нататъшни дейности или за разформироване на групата.

Контактната група дава обещание интернационалните гаранции за производство на нови избори, добави Могерини. " Групата има желание да извърши две задания. Тя ще бъде в стеснен контакт с играчите в страната, в района и в света, с цел да обезпечи гаранции за скорошно производство на демократични и свободни президентски избори, а също и да обезпечи доставката в скоро време на филантропична помощ ". Могерини сподели, че интернационалната група няма да допусне опцията за политизиране на отпущането на филантропична помощ.

В срещата участваха Могерини и емисари на осем европейски страни - Франция, Германия, Англия, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и Италия, както и на пет латиноамерикански страни - Уругвай, Коста Рика, Еквадор, Мексико и Боливия, добавя Агенция Франс Прес. Мексико взе участие в полемиките, само че не е част от групата, прецизира организацията.

Същевременно специфичният делегат за Венецуела на Съединени американски щати Елиът Ейбрамс сподели, че желае венецуелският президент Николас Мадуро да напусне страната, преотстъпвайки властта на преходно държавно управление, съобщи АП.

Ейбрамс сподели,че Вашингтон няма желана страна, в която би могъл да отиде Мадуро, само че означи, че той има другари в Куба и Русия. Той сподели, че и други страни са предложили да одобряват Мадуро, в случай че се откаже от властта, само че не пожела да ги назове.

Ейбрамс разкри, че Съединени американски щати са анулирали визите на членове на венецуелското Конституционно заседание като част от натиска над Мадуро да отстъпи властта на водача на следеното от опозицията Национално заседание Хуан Гуайдо.

Същевременно управляващите на Венецуела оповестиха, че са разкрили проекти за прелом с поддръжката на Колумбия и на Централно разузнавателно управление на САЩ съобщи ТАСС, като цитира венецуелския министър за връзките и информацията Хорхе Родригес. Той описа, че полковникът в оставка от венецуелската войска Освалдо Гарсия Паломо, задържан за нападение против Мадуро предишния август, е признал за подготовката на прелом с поддръжката на колумбийските управляващи и на Централно разузнавателно управление на САЩ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР