Европейските фондови индекси се оцветиха в зелено по време на

...
Европейските фондови индекси се оцветиха в зелено по време на
Коментари Харесай

Отскок на европейските акции в края на една доста лоша седмица за фондовите борси



Европейските фондови показатели се оцветиха в зелено по време на търговията в петък с помощта на напредък на тържищата в Атина и Милано и предвид на по-добро от предстоящото изследване на организация Markit за бизнес интензивността в еврозоната през юни. Но все пак общият европейски борсов показател и съответните водещи показатели в еврозоната са на път да отбележат най-здрав седмичен спад от три месеца насам предвид на ескалиращото комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и негови съществени сътрудници като Китай и Европейския съюз.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се покачва с 0,6%, парирайки част от спада в четвъртък с 0,9% до най-ниско равнище от 25-и април, само че показателят е на път да завърши със седмична загуба от към 1,7% - най-слабо негово показване от втората половина на месец март.

Най-силен растеж от 1,53% бележи гръцкият фондов показател Athex Composite вследствие на решението на Еврогрупата за облекчение на големия дълг на страната след сполучливия завършек на трета и последна избавителна стратегия за Гърция на 20-ти август.

Скок с 0,9% регистрира и главният показател на борсата в Милано - FTSE MIB като реакция на изявление на един от видните евроскептици в Народното събрание на Италия, съгласно което новото държавно управление няма проекти за излизане на страната от еврото и еврозоната. Испанският фондов показател Ibex-35 пък се покачва с 0,74%, до момента в който френският показател CAC40 нараства с 0,69% посредством частично и на по-добро от прогнозите PMI изследване за общата бизнес интензивност във Франция през сегашния месец.

Въпреки че и аналогичното изследване на организация Markti за Германия също сподели изненадващо усъвършенстване на бизнес експанзията във водещата европейска стопанска система, показателят DAX 30 се покачва по-скромно с едвам 0,33%, защото немските експортно-ориентирани компании и най-много тези от автомобилния бранш наподобяват много уязвими от засилващите се инвеститорски опасения за международна комерсиална война.

Британският показател FTSE100 се покачва с 0,62%, заличавайки част от вчерашния спад с 0,9%, който беше вследствие на внезапното повишаване на паунда откакто решението на Английската централна банка да резервира без смяна главната си лихвена ставка на равнище от 0,5% с 6 на 3 гласа (при досегашни гласувания със 7 на 2 гласа).

Подкрепа за днешното положително показване на борсата в Лондон оказва повишаването на петрола с над 1% преди края на основната среща на " ОПЕК+ ", което способства за повишаване на акциите на петролните компании Royal Dutch Shell и British Petroleum надлежно с 1,15% и с 1,11%.

Днешното повишаване на петролните фючърси способства за повишаване с 1,09% на общия европейски показател Stoxx Europe 600 Oil & Gas. Силен растеж има и при акциите на фирмите-доставчици на енергийни услугите, като акциите на John Wood Group нарастват с 4,25%, а на Subsea 7 - с 3,27%.

Акциите на Airbus се покачват с 1,22%, откакто европейският самолетостроителен колос предизвести, че може изгледи заводите си в Обединеното кралство, в случай че договарянията по излизането на Англия от Европейски Съюз завършва с така наречен " корав " Брекзит.

Днешното изявление на евроскептика Клаудио Броджи, който беше назначен за началник на бюджетната и финансова комисия на италианския парламент пък способства за париране на част от вчерашното солидно напрежение в банковия бранш на страната. Акциите на UniCredit нарастват с 1,54%, до момента в който акциите на BPER Banca нарастват с цели 7,38%, откакто компанията за финансови услуги Unipol Group (чийто акции нарастват с 1,81%) разгласи, че е нараснала своя пакет от акции в BPER до малко над 13%. Акциите на водещи европейски банкови институции като  Commerzbank, Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Agricole и Barclays се покачват с над 1%.

Продължава обаче отрицателното показване на акциите от европейския авто бранш и по-специално на немските компании предвид на вчерашното предизвестие на Daimler за по-слаби от предстоящото облаги през актуалната година вследствие на търговката война сред Съединени американски щати и нейни сътрудници като Европейски Съюз и Китай. Акциите на Damiler се намалява с нови 0,48%, а на BMW - с 0,525, като единствено акциите на Volkswagen пробват да нарастнат едва с 0,16%. Вчера обаче акциите на Daimler се сринаха с 4,3% към близо двугодишно дъно, на Volkswagen - с 3,1%, а на BMW - с 2,9%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР