Европейските фирми се сблъскват с конкуренцията на китайските компании, които

...
Европейските фирми се сблъскват с конкуренцията на китайските компании, които
Коментари Харесай

Европейските компании продължават да срещат съществени трудности в Китай

Европейските компании се сблъскват с конкуренцията на китайските компании, които стават все по-иновативни

Още по тематиката
Китай вкарва ограничения за по-голяма киберсигурност

Новата политика на Пекин издига бариери за непознатия бизнес на локалния пазар
17 май 2018
Китайските олигарси губят политическото си въздействие

Пекин втвърди тона против тях, стартира инспекции на огромни компании, а наличието им на годишните парламентарни сесии е лимитирано
6 мар 2018 Европейските компании не престават да се сблъскват със основни компликации в Китай. Доклад на Търговската камара на Европейски Съюз в Китай разкрива, че правенето на бизнес в азиатската страна е станало по-проблематично през миналата година поради регулаторните бариери, рестриктивните мерки за пазарен достъп и неравностойното отношение. Освен това европейските компании се сблъскват и с конкуренцията на китайските компании, които стават все по-иновативни.

Според отчета, до момента в който бизнесите в Европейски Съюз са записали добра финансова 2017 година, интервенциите им в Китай са станали по-затруднени. Това демонстрира възходящото противоречие сред динамичната стопанска система на азиатската страна и мощно обременената регулаторна среда.

Негативен стопански резултат

Участващите в проучването на Търговската камара на Европейски Съюз в Китай са показали угриженост по отношение на регулаторните бариери, като 64% от интервюираните европейски компании са показали, че интернет рестриктивните мерки им оказват отрицателен стопански резултат. Регулаторните бариери и рестриктивните мерки за пазарен достъп са довели до загуба на бизнес благоприятни условия за 46% от участвалите в анкетата, а други 46% чакат пречките да се усилят през идващите пет години.

Бариерите имат действително отражение, изключително върху дребните и междинните предприятия, защото те нямат запаси да смекчат действието им. Близо 50% от тях настояват, че са пропуснали благоприятни условия, представляващи над 10% от годишния им доход, вследствие на пазарните ограничавания. Ако Китай вкара ограничения за по-голямо отваряне на пазара, 57% от интервюираните са декларирали, че евентуално ще усилят вложенията си в страната.

Китайска конкуренция

Същевременно 61% считат, че за първи път локалните компании са равностойни или по-иновативни спрямо европейските. Това се дължи на редица фактори, в това число на нарасналите разноски за проучвания и развиване, както и на бързата реакция във връзка с увеличеното търсене на висококачествени артикули и услуги от китайската междинна класа.

" Сега, когато китайските компании стават по-силни и по-конкурентни, е време Пекин да отстрани бариерите, с цел да сътвори устойчива стопанска система в дълготраен проект. Наблюдаваме някои усъвършенствания в области като използването на законите, само че към момента сме надалеч от среда, в която има почтена конкуренция. Това може да бъде реализирано само посредством построяването на ефикасни институции, основаването на съвременна регулаторна рамка и цялостното използване на върховенството на закона ", разясняват от Търговската камара на Европейски Съюз в Китай.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР