Европейските финансови министри обсъдиха подробностите около сравнително малкия по размер

...
Европейските финансови министри обсъдиха подробностите около сравнително малкия по размер
Коментари Харесай

Договориха 17 млрд. евро за инвестиции и реформи в рамките на еврозоната

Европейските финансови министри разискаха детайлностите към относително дребния по мярка бюджет за вложения и промени в границите на еврозоната.

Бюджетът на еврозоната, прочут като Бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция (BICC) се чака да доближи до 17 милиарда евро, осведоми Ройтерс. Той ще стартира да действа от 2021 година Това дава отговор на каузи на страните членки от еврозоната от 25-те милиарда евро, които Европейската комисия предложи, с цел да поддържа промените в Европейски Съюз. „ Ние се опитваме да намерим консенсус, който да сплоти всички членове “, съобщи немският финансов министър Олаф Шолц на срещата в Люксембург. „ Никога не сме били толкоз покрай съглашение, както през днешния ден ", акцентира той.

Парите ще бъдат разграничени сред 19-те страни от еврозоната за седем години, като се падат по към 130 милиона евро на страна от еврозоната годишно, в случай че средствата се разпределят отмерено. „ Размерът на бюджета не е това, за което мечтаех “, съобщи европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. „ Това ще бъде доста потребна първа стъпка, само че не и последната такава “, уточни той, като повтори общото мнение, че бюджетът ще нарасне по мярка и значение с течение на времето.

Еврогрупата се контракти, че 80% от парите от бюджета ще бъдат отпускани, като се употребяват два критерия - население и инверсен Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, до момента в който останалите 20% могат да бъдат употребявани за реагиране на характерни провокации на даден страна членка.

Договорените средства ще финансират единствено вложения и промени в границите на еврозоната. Няма да бъде разрешено да се стабилизират стопанските системи по гледище на Холандия и нейните съдружници, които са загрижени за свободата и моралния риск. Единственият метод парите да допринесат за икономическа стабилизация би бил посредством поправяне на националния принос за капиталови планове, съфинансирани от бюджета.

Сумата от средствата, предоставени от самите държавни управления за бюджета на еврозоната, ще могат да се понижават на половина при тежки стопански условия, избрани от бюджетните правила на целия Европейски Съюз.

Точните проценти на съфинансиране и изискванията ще бъдат избрани на по-късен стадий. Също по този начин ще стои въпросът дали бюджетът ще се финансира единствено от по-широкия бюджет на Европейски Съюз или от външни източници на доходи, като специфични налози. Правителствата се съгласиха, че могат да усилят този размер на бюджета посредством "междуправителствено съглашение ", само че присъединението към такова ще бъде строго непринудено.

През 2017 година френският президент Еманюел Макрон предложи еврозоната да сътвори собствен личен бюджет от няколко процентни пункта от брутния вътрешен артикул. По неговите думи той ще се употребява за понижаване на разликите в икономическите резултати измежду 19-те страни от еврозоната и ще обезпечи буфер за стопански шокове. Позицията на Франция до известна степен се споделя от Германия, Италия, Испания и Словакия. Но северните страни възразиха, обезпокоени от спомагателните разноски и моралните рискове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР