Европейските фермери алармират за нуждата от сезонна работна ръка при

Европейските фермери алармират за нуждата от сезонна работна ръка при ...

Коронавирусът е заплаха и за селското стопанство в Европа.


Европейските фермери алармират за нуждата от сезонна работна ръка при прибиране на реколтата.

Независимо дали се сервират с масло и шунка, залети със сос холандес или гарнирани с пържено яйце, нищо не показва, че пролетта е дошла в Германия както аспержите на масата, пише БГНЕС.

Но тази година любимият зеленчук може да бъде рядка гледка на трапезата, тъй като много от чуждестранните сезонни работници, които обикновено берат реколтата, не са в състояние да влязат в страната поради забрани за пътуване, наложени заради коронавируса.

„Ситуацията е много напрегната за нас земеделските производители“, казва Томас Сиринг, който управлява ферма в Белиц, град в провинция Бранденбург, известен с отглеждането на бели аспержи.

Сиринг е само един от стотиците земеделски производители, изправени пред заплахата, че реколтата му може да изгние на полето поради сериозен недостиг на работници.

С настъпването на по-топлото време земеделските стопани в Европа търсят начини да запълнят пропастта в недостига на работна сила, предизвикан от ограниченията за пътуване за ограничаване на заразата COVID-19.

През нормален сезон във фермата на Сиринг работят около 60 работници от Румъния, Полша и България. В момента са пристигнали само 10.

“В момента, поради застудяването растежа на аспержите ще се забави. Но най-късно след седмица аспержите ще излязат от земята и ще продължат да растат”, предупреждава той във фермата си, където редове от аспержи чакат под листове от бяла пластмаса, които почвата топла.

Юрген Якоб от Beelitzer Spargel, асоциация за стопани на аспержи в Белиц, казва, че само половината от 5000 сезонни работници, необходими в региона, са пристигнали досега тази година.

„Необходимо е бързо изясняване как работниците от Румъния и в частност Полша могат да влязат в Германия“, казва Удо Хемерлинг, генерален секретар на Германската асоциация на фермерите.

Около 300 000 сезонни работници идват в Германия всяка година, главно от Полша и Румъния, за да помогнат при прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци, според Хемерлинг.

В Австрия, която е изправена пред недостиг на работна сила от 5000 души, за да помогне в селското стопанство, министерството създаде уебсайт, за да накара хората от други сектори да се регистрират и да помогнат.

А в Швейцария нарастват опасенията, че тази година от необходимите 33000 сезонни работници на разположение ще бъдат само незначителна част.

Източник: econ.bg