Европейските депутати официално влязоха в противоречие с Европейската комисия по

...
Европейските депутати официално влязоха в противоречие с Европейската комисия по
Коментари Харесай

Европейският парламент се закани да заведе дело срещу Европейската комисия - заради върховенството на закона

Европейските депутати публично влязоха в несъгласие с Европейската комисия по тематиката " господство на закона (правото) " и за неспазващите го посредством дейности през бюджета на Европейски Съюз. Стигна се до такава степен, че Екологичен потенциал се закани да съди Европейска комисия поради закъснение използването на новите правила.

С, подкрепена от 529 евродепутати (150 гласоподаваха " срещу " ), Екологичен потенциал изрази страдание, че Европейска комисия е решила да се съобрази с необвързващите изводи на Европейския съвет от декември 2020 година и да забави използването на Регламента на обязаност с условия за отбрана на бюджета, като създаде насоки за използване.
 Върховенство на закона: Екологичен потенциал се готви да заведе дело против Европейска комисия за безучастие Върховенство на закона: Екологичен потенциал се готви да заведе дело против Европейска комисия за безучастие
Членовете на Европейския парламент(ЕП) упорстват Европейската комисия(ЕК) да реагира бързо при използването на регламента за обязаност...

Насоките не би трябвало да лимитират закона

Евродепутатите акцентират, че насоките не могат да трансформират, уголемяват или лимитират текста на регламента за бюджетните условия. За да имат някаква добавена стойност, те би трябвало да обясняват по какъв начин законодателните разпореждания ще се ползват на процедура, като обрисуват процедурата и методологията и в същото време заобикалят изчерпателни избрания на нереалните понятия, съдържащи се в регламента.

Те също по този начин приканват Европейска комисия да дефинира " ясна, точна и комфортна за прилагане система " за подаване на тъжби според регламента.

Нарушенията на върховенството на закона би трябвало да бъдат разследвани неотложно

Евродепутатите приканват Европейска комисия да проверява бързо всички евентуални нарушавания на правилата на правовата страна, " които засягат или съществено рискуват да обиден положителното финансово ръководство на бюджета на Европейски Съюз ", като акцентират, че " обстановката в някои страни членки към този момент изисква незабавни дейности ". Затова Екологичен потенциал желае Европейска комисия да му рапортува " допустимо най-скоро " първите случаи, по които се организира следствие.
 Евродепутатите са подготвени да заведат дело против Европейска комисия, тъй като не пази бюджета на Европейски Съюз Евродепутатите са подготвени да заведат дело против Европейска комисия, тъй като не пази бюджета на Европейски Съюз
Европейският парламент(ЕП) е подготвен да предприеме правни дейности, ако Комисията в допълнение забави използването на планувания...

Според Politico, едно от първите действителни дейности точно по тематиката с върховенството на закона ще е против Унгария. Американската медия написа в бюлетина си, че Брюксел няма да утвърди преди 12 юли проекта на Унгария за възобновяване от коронакризата. Той е на стойност 7,2 милиарда евро. Извън " върховенството на правото ", Европейска комисия смята, че плканът не дава отговор на критерии за отбрана от корупция. Още:

Екологичен потенциал може да предприеме правни дейности против Европейска комисия

Евродепутатите подлагат на критика Европейска комисия, че е пропуснала крайния период 1 юни 2021 година, избран от Екологичен потенциал, за използване на регламента и приемане на насоките. Те приветстват писмото на ръководителя на Екологичен потенциал от 23 юни, в което се споделя, че в случай че Европейска комисия не предприеме дейности, Екологичен потенциал ще заведе дело в Съда на Европейски Съюз, и прибавят, че Екологичен потенциал би трябвало да продължи нужната си подготовка по член 265 от Договора за Европейски Съюз против Европейска комисия за " безучастие ".

е единственият законодателен акт на Европейски Съюз, който обвързва спазването на правилата на правовата страна с достъпа до средства на Европейски Съюз. Той влезе в действие на 1 януари 2021 година Все още обаче не са препоръчани съответните ограничения по него. Европейският съвет изиска от Европейска комисия да отсрочи използването на регламента, до момента в който страните членки го оспорят пред Съда на Европейски Съюз (Полша и Унгария сториха това на 11 март 2021 г.) и до момента в който Европейска комисия създаде съответни насоки за използване.

В резолюция, призната през март 2021 година, Европейският парламент още веднъж посочи, че заключенията на Европейския съвет по този въпрос нямат правно деяние, и дефинира 1 юни като краен период за приемането на насоките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР