Европейските държави трябва да подновят кампаниите за ваксиниране срещу COVID-19,

...
Европейските държави трябва да подновят кампаниите за ваксиниране срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Трябва да обсъдим задължителна ваксинация за COVID-19

Европейските страни би трябвало да възобновят акциите за имунизиране против COVID-19, като ги насочат към неимунизираните към всички възрастови групи и да поставят целенасочени старания за понижаване на подозренията във имунизациите.

Това се споделя в рекомендация на Еврокомисията до страните членки, призната в сряда.
" Не знаем всичко за новия вид, само че знаем задоволително, с цел да се тревожим ", съобщи ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.
Тя съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да стартира полемика за възможна наложителна имунизация за COVID-19 поради огромния брой европейци, които още не са ваксинирани. По данни на Еврокомисията към 150 млн. души, или към една трета от живеещите в Европейски Съюз, още не са имунизирани против ковид, което съгласно Фон дер Лайен " е доста ".

" Преди 3-4 години не можех и да си показва такава ужасна пандемия и да имаме ваксини, които избавят живот и които не се употребяват съответно при голяма цена за здравните системи ", съобщи Фон дер Лайен, която е доктор по обучение.

Затова с ангажимента, че организацията на имунизирането е напълно национална компетентност, тя сподели, че съгласно нея " е разбираемо и уместно " да се стартира полемика в Европейски Съюз за наложително имунизиране против COVID-19.

Досега единствено Австрия е оповестила наложителна имунизация на популацията си от 1 февруари, като други страни като Гърция и Франция, вкараха санкции и ограничавания за обособени възрастови групи.

По данни на европейската здравна организация ECDC България остава най-слабо имунизираната страна в Европа с едвам 25.4% изцяло имунизирано население (27% с най-малко една доза) при приблизително 66.2% за Европейски Съюз.

Ваксините

Фон дер Лайен сподели, че цялостната имунизация и бустера " обезпечават най-силната отбрана, която имаме разполагаем ", дружно с маските, обществената отдалеченост, персоналната хигиена, следенето на контактите и проучване на позитивните проби за разкриване на новите разновидности на ковид. Тя добави, че не трябва да се чака с слагането на третата доза след приключването на шестте месеца от първичната имунизация.

До края на март Европейски Съюз ще получи 360 млн. ваксини от " Бионтех " / " Пфайзер " и " Модерна ", които ще са задоволителни за слагането на бустерни дози на всички имунизирани в Европейски Съюз, както и че от появяването на имунизациите против COVID-19 в Европа към този момент са доставени повече от 1 милиарда дози от четирите утвърдени ваксини.

 Испанци чакат на опашка за ваксини пред имунизационен център в Мадрид. Властите потвърдиха втори случай на зараза с новия вид Омикрон в страната при 61-годишна жена, върнала се от Южна Африка в понеделник
© Associated Press

Испанци чакат на опашка за ваксини пред имунизационен център в Мадрид. Властите потвърдиха втори случай на зараза с новия вид Омикрон в страната при 61-годишна жена, върнала се от Южна Африка в понеделник

Ако проучванията на Омикрон, които се чака да лишават 2-3 седмици, покажат, че имунизациите не обезпечават задоволително ефикасна отбрана против него, Фон дер Лайен увери, че в договорите на Европейски Съюз с производителите има уговорка, че те ще приспособяват продуктите си към новия вид.

Нови ограничения

Европейската комисия предложи още на страните от Европейски Съюз да вкарат целенасочени и пропорционални защитни ограничения за ограничение на разпространяването на вируса, избавяне на животи и понижаване на натиска върху здравните системи.

" Появата на разновидността Oмикрон значи, че би трябвало да се обърне особено внимание на използването и съобщаването на характерни ограничения за контактите през интервала в края на годината ", се споделя в насоките на Брюксел до европейските столици.

Въпреки рецензиите от СЗО Еврокомисията поучава да се продължи с рестриктивните мерки на полетите от южната част на Африка, където беше открит Омикрон, както и да се управлява използването на главните ограничавания за пътешестване.

Еврокомисарят за опазването на здравето Стела Кириакиду съобщи, че здравните управляващи във всички страни от Европейски Съюз би трябвало да стартират още веднъж да следят отпадните води, с цел да откриват огнища на инфекции и да усилят доста геномното секвениране на позитивните проби за COVID-19, с цел да могат бързо да откриват появяването на Омикрон и другите разновидности на ковид.

" В момента, в който се откри зараза, би трябвало де се наблюдават контактите, да се постанова изолираност и понижаване на контактите ", добави Фон дер Лайен.

Правителствата в обособените страни би трябвало се приготвят и за ограничението на продължителността на европейските Коронавирус документи за имунизирани на 9 месеца, което се чака да стане от 10 януари.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР