Европейските държави се съгласиха в петък безмитния внос на храни

...
Европейските държави се съгласиха в петък безмитния внос на храни
Коментари Харесай

ЕС оставя безмитния внос на храни от Украйна за още една година

Европейските страни се съгласиха в петък безмитния импорт на храни и други артикули от Украйна да бъде продължен с една година до 5 юни 2024 година, заяви шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз, откакто посланиците на страните членки взеха решение да поддържат предлагането на Европейската комисия.

Петък беше последният период, в който решението за продължение на регламента можеше да се вземе, тъй че Европейският парламент да успее да го гласоподава на майската си сесия и то да влезе в действие в точния момент, без да се постанова спиране на сегашния търговски режим.

Пет страни, измежду които и България, бяха срещу удължаването, защото по-евтините украински храни наситиха пазарите главно в страните от Източна Европа в непосредствена непосредственост до Украйна, оставяйки локалната продукция в складовете.

За да успокои паниките им Европейската комисия даде обещание на България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия да забрани до 5 юни вноса на украинска пшеница, царевица, рапица, слънчогледово семе и слънчогледово олио в петте страни, както и да им даде от бюджета на Европейски Съюз 156 млн. евро за обезщетения на ощетените фермери. България към този момент получи 16.75 млн. евро, с цел да ги раздаде на засегнатите производители.

 Еврокомисията предлага краткотрайна възбрана на 5 храни от Украйна в България Еврокомисията предлага краткотрайна възбрана на 5 храни от Украйна в България

В началото на седмицата земеделският еврокомисар Януш Войчеховски сподели, че в случай че безмитния украински импорт бъде удължен, експортната възбрана би могла да бъде удължена до края на 2023 година, в случай че останалите европейски страни се съгласят.

Междувременно, изчаквайки какво ще направи Европейски Съюз, с цел да облекчи казуса им.

Според решението на посланиците те ще би трябвало да вдигнат рестриктивните мерки върху преноса на украински храни и да сведат неразрешените за импорт артикули до уговорените с Европейски Съюз в подмяна на финансова поддръжка и позволение да забранят вноса на някои украински артикули.

| Coreper just supported a renewal of Regulation on temporary trade liberalisation supplementing trade concessions under the EU-Ukraine Association Agreement.

This will support Ukraine’s economy following Russia’s full-scale invasion of Ukraine.
— Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu)

" Корепер (комитетът на посланиците от ЕС) преди малко поддържа възобновяване на Регламента за краткотрайна либерализация на търговията, допълващ комерсиалните отстъпки според Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна. Това ще поддържа стопанската система на Украйна след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, написа в " Туитър " шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

С сходни причини в четвъртък Това ще разреши отчетът за продължаването на безмитния импорт да бъде гласуван в пленарната зала в Страсбург и след официално утвърждение на Съвета, да може да влезе неотложно в действие след публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР