Европейските държави постигнаха компромис по изготвянето на схема схема за

...
Европейските държави постигнаха компромис по изготвянето на схема схема за
Коментари Харесай

ЕС се договори за общата поръчка на снаряди, в която България не участва

Европейските страни реализираха компромис по правенето на скица схема за взаимно закупуване на муниции за Украйна след седмици на разногласия, които разочароваха Киев, заяви Ройтерс.

Посланиците на страните членки на Европейски Съюз в Брюксел утвърдиха в сряда договорката, поставяйки завършек на разногласието за това каква част от договорите за муниции би трябвало да останат в Европа.

Швеция, понастоящем ротационен ръководител на Европейски Съюз, сподели, че посланиците са одобрили решението " да поддържат украинските въоръжени сили посредством 1 милиард евро за взаимно доставяне с муниции и ракети ".

Подробности за компромиса към момента не са известни.

Схемата за взаимно доставяне е част от по-широката самодейност на Европейски Съюз да достави 1 милион артилерийски снаряди и ракети на Украйна през идващите 12 месеца след апелите на Киев, че незабавно се нуждае от такива муниции за битка с нашествието на Русия.

В края на март 1 милиарда евро да бъдат отпуснати за компенсиране на страните, които дадат от своите ресурси снаряди за Украйна и още 1 милиарда евро да бъдат заделени за общи поръчки, с които да бъдат попълнени армейските ресурси на европейските страни.

24 страни оповестиха, че ще се включат в общите поръчки. Само България, Ирландия и Дания останаха настрани, макар.

 Държавите за груповото пазаруване на боеприпаси станаха 24, България не е измежду тях Държавите за груповото пазаруване на боеприпаси станаха 24, България не е измежду тях

Външните министри на Европейски Съюз утвърдиха общия проект през март, само че схемата за публични поръчки не можа да бъде финализирана, защото не можеше да се откри съгласи по разпоредбите за допустимост.

Страните от Европейски Съюз към този момент се съгласиха да лимитират схемата до компании от Европейски Съюз и от Норвегия, която има тесни стопански връзки с блока. Но дипломати споделиха, че Франция, която има забележителна лична оръжейна промишленост, е настояла самото произвеждане да се прави в Европа. Кипър и Гърция поддържат същия метод.

 Планът за 1 млн. снаряда за Украйна е арестуван от разногласия кой да получи парите Планът за 1 млн. снаряда за Украйна е арестуван от разногласия кой да получи парите

Тази позиция разочарова други членове на Европейски Съюз, в това число източните и балтийските страни, Германия и Нидерландия, които се съмняват, че Европа има задоволителен индустриален потенциал да обезпечи нужните количества в късите периоди. Според тях Европейски Съюз би трябвало да употребява всички благоприятни условия да си набави нужното въоръжение на международните пазари или най-малко да употребява съставни елементи отвън Европейски Съюз.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изрази отчаяние предишния месец, че договорката към момента не е изпълнена, като предизвести, че " цената на бездействието се мери в човешки животи ".
Подробности очаквайте по-късно на.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР