Европейските държави от НАТО и Канада тази година ще повишат

...
Европейските държави от НАТО и Канада тази година ще повишат
Коментари Харесай

Европа и Канада ще повишат с 4.3% разходите си за отбрана

Европейските страни от НАТО и Канада тази година ще покачат отбранителните си разноски с 4.3 на 100 и общите разноски на алианса се чака да доближат 46 милиарда $. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на конференция в Брюксел.

Той посочи, че в тази обща сума са включени разноските за ново съоръжение, за учения, заплати и пенсии на военните. До декември се чака да бъдат подготвени националните проекти на страните от алианса по какъв начин разноските за защита да доближат 2% от техния Брутният вътрешен продукт до 2024 година. Плановете ще бъдат оценени от министрите на защитата от НАТО през февруари следващата година.

Утре алиансът ще показа подробни данни за разноските по страни в хода на еднодневното съвещание на министрите. Те ще бъдат осведомени и с отчет за напредъка в съдействието Европейски Съюз - НАТО. Те ще обсъдят също битката с тероризма и задачата на алианса в Афганистан. Предвижда се всеки от съдружниците да посочи на следващия ден с какви сили ще взе участие отсега нататък в задачата на НАТО за образование на афганистанските сили за сигурност.

За да бъдем в сигурност, би трябвало да увеличим отбранителните разноски и шерването на тежестта, разяснява Столтенберг. Европейските съдружници имат интерес и са дали единодушието си за това, добави той. По неговите думи увеличеното наличие на военни от Съединени американски щати в Европа е най-ясният израз на съпричастност и приказва задоволително за отношението на Вашингтон към клаузата за взаимна отбрана.

В отговор на въпрос Столтенберг уточни, че хакерските атаки могат да станат съображение за задействането на тази уговорка - член 5 от Вашингтонския контракт. Генералният секретар посочи, че НАТО спомага на Украйна за подсилване на осведомителните системи.

Няма искане и планове да възстановим бойните интервенции в Афганистан. Все още там има доста неустановеност и принуждение. Научавам за зачестили контакти сред Русия и талибаните, само че не знам детайлности. НАТО поддържа настоящото държавно управление и постигането на спокойно решение - това е вътрешен развой, а в случай че Русия може да способства - нямам срещу, съобщи Столтенберг.

Решението идва, откакто в продължение на месеци президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се оплакваше, че страните членки не извършват задачата бюджетът им за защита да бъде 2% от Брутният вътрешен продукт, и заплашваше да ги остави да се пазят сами. В речта си в централата на НАТО тази пролет не загатна уговорката си към клаузата за взаимна отбрана. Преди дни Камарата на представителите съвсем единомислещо утвърди текст, в който потвърждаваше уговорката към сътрудниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР