Европейските борсови индекси се оцветяват в червено за втора поредна

...
Европейските борсови индекси се оцветяват в червено за втора поредна
Коментари Харесай

Понижение на европейските акции за втора поредна сесия на търговия след натиск от продажби в банковия сектор



Европейските борсови показатели се оцветяват в алено за втора поредна сесия на търговия след продажби на банкови акции на фона на слаби финансови резултати на огромния френски заемодател Credit Agricole. Известно отрицателно въздействие върху инвеститорската конфигурация на остарелия континент оказват и информации за вероятно отсрочване във времето на дълго чаканите проекти на републиканските законодатели за понижаване на корпоративните налози в Съединени американски щати.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 губи 0,25% от цената си, откакто се намали във вторник с 0,5%, отстъпвайки за втора поредна сесия на търговия от неговите двегодишни върхове, достигнати през предходната седмица.

В основата на днешното намаляване е отрицателното показване на финансовия бранш, като показателят Stoxx Europe 600 Bank index отстъпва с 0,66% частично вследствие на спад с над 4% на акциите на Credit Agricole. Третият по величина френски заемодател регистрира скок на приходите си през третото тримесечие с 22% до 4,58 милиарда евро, само че все пак не бяха оправданите осредните прогнози за доходи в размер на 4,74 милиарда евро. В същото време тримесечната облага на Credit Agricole се сви с цели 43% до 1,07 милиарда евро.

Анализатори означават, че отрицателно въздействие върху банковия бранш в еврозоната оказва намаляването на доходността на еврооблигациите през последните дни вследствие на решенията от последното съвещание на ЕЦБ, извършено в края на октомври. Тогава ЕЦБ разгласи, че от началото идната година ще понижи на половина месечния размер на закупуваните от нея еврооблигации до 30 милиарда евро (от актуалните 60 милиарда евро), само че в това време удължи периода на деяние на програмата за " количествени удобства " до септември 2018-а година. Това разочарова част от вложителите, причинявайки намаляване на доходността на еврооблигациите, което от своя страна е евентуално отрицателен фактор за облагите на банковите институции в района.

Солидно намаляване с сред 2,7% и 6% записват акциите на италианските банки BPM, BPER Banca и UBI Banca, което способства за намаляване на главния показател на борсата в Милано MIB с 0,77%. Немският фондов иднекс DAX 30 се намалява с 0,16%, френският CAC40 - с 0,28%, а испанският Ibex-35 - с 0,4%.

Британският показател FTSE100 се колебае към неговото вчерашно равнище на затваряне предвид на повишаване на акциите на минно-добивните компании макар днешни слаби октомврийски търговски данни на Китай. Акциите на Rio Tinto се покачват с 0,6%, на Randgold Resources - с 0,58%, на Antofagasta PLC - с 0,3% и на  Fresnillo PLC - с 1,32%.

Междувременно през днешния ден се навършва тъкмо една година от изненадващата победа на Доналд Тръмп на извършените на 8-и ноември 2016-а година президентски избори в Съединени американски щати. В рамките на миналите 12 месеца показателят на сините чипове DJIA набъбна с цели 28,5%, като това съставлява негов най-солиден едногодишен растеж след президентски избори от повече от 70 години насам. За последно показателят DJIA нарастна по-силно (с 29,83%) през 1945-а година след изборната победа на президента Франклин Рузвелд и на неговия вицепрезидент Хари Труман.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР