Европейските борси стартират на позитивна територия в началото на седмицата

...
Европейските борси стартират на позитивна територия в началото на седмицата
Коментари Харесай

Повишение на европейските акции

Европейските тържища започват на положителна територия при започване на седмицата с помощта на повишаване на банковите акции, откакто управляващите в Италия се споразумяха да спасят от банкрут две от проблематичните финансови институции - Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza.

През уикенда италианското държавно управление взе решение да даде финансова помощ от 5,2 милиарда евро на банковата формация Intesa Sanpaolo, която да поеме "добрите " активи на Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza. Властите в Рим също по този начин се ангажираха да дават до 12 милиарда евро като държавна гаранция за очистване на неприятните банкови активи на двете закъсали финансови институции.

Въпреки че това решение няма нищо общо с новите правила в Европейски Съюз за справяне с проблематични банки, новината беше приветствана от вложителите на европейските тържища, като акциите на Intesa Sanpaol нарастват с 4,36%, а на други водещи италиански банки като UniCredit и Unione di Banche Italiane - с малко под 3 на 100. Общият италиански банков показател FTSE Italia All-Share Banks пък нараства с 3,4%, а целият европейски банков показател The Stoxx Europe 600 Banks - с 1,5%, до момента в който главният показател MIB на борсата в Милано се покачва с 1,4%. Добро повишаване записват и банковите акции на останалите тържища в еврозоната, като тези на испанските банки BBVA и Banco Santander нараства с сред 1% и 2%, на немската Commerzbank - с 2,5%, на английската Barclays - с 1,5% и на френските BNP Paribas, Credit Agricole и Societe Generale - с над 1%.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 нараства с 0,8% към най-високо равнище от седмица насам, френският CAC40 - с 0,97% и немският DAX - с 0,79%, като инвеститорският оптимизъм на борсата във Франкфурт е заздравен в допълнение и от следващо повишаване на бизнес доверието в Германия до рекорден връх, съгласно изследване на института Ifo за месец юни.

Британският фондов показател FTSE100 нараства с 0,65%, прекъсвайки отрицателната серия на спад през предходните четири сесии на търговия, като поддръжка за възходящото придвижване оказва и повишаването на акциите на енергийните компании след известна стабилизация на петролните цени. Акциите на Royal Dutch Shell се покачват с 0,38%, на British Petroleum - с 0,69% и на Tullow Oil PLC - с 1,58%. Опитите за въпреки и внимателно покачване на петролните фючърси за трета поредна сесия способства за положителна конфигурация и при търговията на акции от минно-добивния бранш. Акциите на Glencore PLC се покачват с 0,82%, на Rio Tinto PLC - с 0,9% и на BHP Billiton PLC - с 0,44%. Поскъпване с 1,75% регистрират и акциите на Royal Bank of Scotland Group, както с помощта на общата положителна конфигурация в европейския банков бранш, по този начин и след информация, че огромният английски заемодател възнамерява да редуцира 443 работни места и да придвижи част от активността си в Индия.

Солиден скок с над 4% към рекорден връх от 86 швейцарски франка има при акциите на Nestles SA след новината, че хедж фондът Third Point LLC на милиардера вложител Даниел Льоб е закупил пакет от акции за 3,4 милиарда $ в швейцарския колос. Покупката на над 1% от акциите на Nestle за 3,4 милиарда $ е най-голямата сходна инвестиция на този хедж фонд. Това от своя страна способства за повишаване с към и над 2% на акциите и на други европейски компании от бранша храни и питиета, като тези на Danone, Unilever и Diageo.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР